В търсене на легендарната Шамбала – домът на петата световна раса

врата

Легендите на източните народи разказват за тайнствената земя Шамбала. Вярвало се е в миналото, че този земен рай се намира някъде в Хималаите. Според митовете на китайци, тибетци и руснаци в планината живеят свръххора с почти божествени способности.

В ранни будистки текстове Шамбала се споменава като извор на езотерична мъдрост. В картите, на които древните изобразявали тайнственото място, страната е сферична, изобразена като осемлистен лотосов цвят, който е символ на сърдечната чакра.

В последните години много вярвания, смятани в миналото за магически и митични, бяха потвърдени от науката. Един чудесен пример за това е главоблъсканицата на съзнанието, което е пряко свързано с квантовата физика и върви ръка за ръка с други сфери на съществуване. Може би това е причината някои от идеите на Никола Тесла да са били повлияни от древната източна философия.

Именно поради тази причина не трябва толкова бързо да се отхвърля познанието, което остава скрито в рамките на древните текстове, особено когато все по-често се доказва здравината на връзката между древна мъдрост и съвременни знания.

Така погледнато информацията в древните текстове за съществуването на друг свят в нашия собствен не изглежда толкова абсурдна и скритата Шамбала може да се намира на Земята, но на място, което не разбираме.

Според Далай Лама до Шамбала може да се стигне посредством чистата кармична връзка със земята. Тя не е във физическото ни полезрение, а място на ума и духовността, и именно те могат да осигурят пътя до митичната страна.

хималаите

И според съвременната теософската концепция Шамбала е физическо място, намиращо се в нашия свят. Тя е дом на най-голямото братство на духовни адепти. Те стоят в изолация от света, но винаги се намесват в критични моменти, носещи заплаха за цялото човечество. Жителите на Шамбала не са обикновени. Те са представители на петата световна раса, за която може да се говори като децата на духа.

Друга придобила популярност теория за местоположението на митичната страна е на Едвин Бърнбаум - доктор, автор, алпинист и преподавател по сравнителна религия в Оксфордския университет. Според него Шамбала е физическо място, съществуващо в света на хората, но тя също е и духовно, дори свръхестествено място. Вратата към нея се намира в друго измерение и само чистите духом могат да пресекат този праг.

Известният руски изследовател Николай Рьорих пише в мемоарите си след дългите пътешествия в пустошта на Китай, Тибет и Монголия, че според ламите Шамбала е напълно физическо място, което се намира под земната повърхност.

След дълъг престой в будистки манастир монасите го посвещават в тайното си знание. Те му казват, че тя се намира далеч на север, където земната повърхност се къпе в Северното сияние. От тази информация Рьорих съди, че Шамбала се намира под ледовете на Арктика, но входове към нея има и в Хималаите, както и в Алтай.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати