Мистерия! Морето край Китай засия в ярка синя светлина

Планктон

На необикновен природен феномен са станали свидетели почиващите и живеещите в района на китайската провинция Фудзиен. Морето по тези брегове засия в ярка синя светлина.

Феноменът е известен още като сини сълзи и може да се наблюдава вечер между 21 и 22 часа.

Зрелищната гледка е дело на рядък вид водорасли, наричани морска искра. Те създават синя светлина при силно вълнение на морето. Колкото по-големи са вълните на морето, толкова по-ярка е синята светлина.

Посетителите на плажовете край Фудзиен казват, че явлението е можело да се наблюдава всяка вечер между 30 юли и 4 август. В този период докладите посочват и че цъфтежът на водораслите морска искра е бил най-силен.

Флуоресцентната синя светлина е привлякла освен туристи и много фотографи, и журналисти, които са се стекли към Източнокитайско море, за да заснемат необикновения феномен.

Заради движението на водата обаче светлината е започнала да избледнява, а накрая е изчезнала напълно.

Морска искра

Първите свидетели на явлението са се паникьосали, понеже помислили, че водата е замърсена. Малко по-късно обаче се оказало, че водорасли са виновниците за странния цвят на морето.

Noctiluca или морска искра са едноклетъчни организми, които се хранят с планктон. Подобно на други организми от своя вид, те се размножават като увеличават азота и фосфора в състава си.

Името си водораслите получават от окраските, които придават на морската вода, когато цъфтят. Те са примамка за хиляди фотографи, които искат да улавят естествената им светлина за снимка.

Явлението в Източнокитайско море не е първото регистрирано за китайското крайбрежие. Подобни феномени макар и рядко могат да се видят край морето в Южен и Източен Китай.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати