Митове и факти за пълнолунието, които може би не знаете

Митове и факти за пълнолунието, които може би не знаете

Пълнолуние

Луната винаги е имала мистично място в човешките култури по света. Особено очарователно за хората е Пълнолунието. От научна гледна точка то е фаза, която се случва, когато Луната е на противоположната страна на Земята от Слънцето. Настъпващото приблизително на всеки 29.5 дни пълнолуние винаги е било свързано с редица митове, легенди, зловещи истории и суеверия.

Въпреки че не са открити ясни доказателства между тази фаза на Луната и човешкото поведение, истината е, че когато пълният лунен диск се появи в нощното небе, се случват странни неща. Ако сте от хората, които се интересуват от тайнствената лунна фаза, ви предлагаме някои митове и факти за пълнолунието, които може би не знаете.

Смята се, че пълната Луна се задържа през цялата нощ, но това не е вярно. Разширяването на спътника става бавно и не се вижда с просто око. Истинското пълнолуние настъпва, когато разширяването е спряло.

Пълнолунието често е свързано с безсъние. В миналото причината била очевидна – хората не можели да се наспят поради ярката светлина, с която не били свикнали нощем. Днес обаче учени смятат, че безсънието се дължи на подсъзнателен рефлекс, който е наследен от предците ни, както и на много суеверия.

Доказано е, че има връзка между пълнолунието и необичайно силните кръвоизливи, причинени от травми. Това е и причината много хирурзи да отказват да правят операции по време на тази фаза на Луната.

Пълна Луна

Пълнолунието може да причини психическо разстройство при пациенти с лабилна психика. Състоянието е известно като ликантропия.

Ухапванията от кучета се увеличават два пъти повече по време на пълнолуние. Все още не е ясно защо тяхната агресивност нараства, но експерти смятат, че именно поради този факт са се появили митовете за върколаците.

Когато се случи два пъти в месеца да има пълнолуние, второто се нарича Синя луна. Този феномен се появява веднъж на три години.

Освен кучетата и лъвовете се държат различно по време на пълнолуние. Големите котки ловуват нощем, но когато има пълна луна, те търсят храна предния ден.

Пълнолунията са свещени в Шри Ланка. В островната страна се вярва, че Буда се е родил и постигнал Нирвана по време на пълнолуние. В такива нощи в страната не се работи, а убийството дори и на риба и насекоми е строго забранено.

Въпреки че няма ясно доказана връзка между психическото състояние на човек и пълнолунието, световната тенденция показва, че по време на тази фаза на Луната броят на пациентите с ментални проблеми, които постъпват в болниците, се увеличава с 80%.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати