Уникално! Мисия на дъното на океана готви астронавти за Марс

Акванавти

Поредната мисия на дъното на океана, подготвяща астронавтите за мисия до Марс, ще стартира скоро. Тя е 21-вата по рода си и дава уникална подготовка на всеки един от екипажа.

Шестима астронавти ще се спуснат на дъното на океана на 21-ви юли в базата Риф Водолей. Тя е разположена на 19 метра под повърхността на океана в близост до Флорида.

Астронавтите ще бъдат оборудвани с водолазни костюми и ще прекарат под вода общо 16 дни. Там те ще тестват някои уреди и ще упражняват основни умения, които ще са им нужни в една бъдеща мисия до Марс.

Марс

Началото на програмата бе поставено през 2001 година. В настоящата мисия ще се тества комуникацията между екипите и ще се имитира забавянето при реална комуникация между Земята и Марс, което е около 15 минути във всяка посока.

Астронавтите акванавти ще се настанят в тесни каюти, които са точно копие на пространството, с което ще разполагат на космическия кораб, а и след това на Марс.

Този път ще се изпробват и експериментални скафандри, при които видеото ще отива директно в базата, без да се налага астронавтите да правят това ръчно.

Веднага след влизането в базата те ще започнат и с експерименти, свързани с работа при ниска гравитация. Ще се симулират космически разходки, които ще изпращат акванавтите в океана с различни задачи.

От НАСА са категорични, че обучението дава уникална подготовка както за бъдеща мисия до Марс, така и за всеки един полет с космически кораб. Всяка следваща мисия те възприемат като предизвикателство, но и като шанс да добият нови данни и умения.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари