sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Прекланяме се пред Света Христина днес

Прекланяме се пред Света Христина днес

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Света Христина
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 24 юли имен ден празнуват всички с имената Христина и Христо, защото православната църква се прекланя пред паметта на света великомъченица Христина на този ден.

Светицата е родена в град Тир, а нейният баща е бил управител на града, известен със своята жестокост към християните.

Малко след раждането на Христина ѝ било предсказано, че ще приеме християнството. Още от 11-годишна възраст тя се отличава с необикновена красота и за да я скрие от човешките погледи, баща ѝ я затваря във висока кула. Там обаче светицата приела Христовата вяра и предсказанието се сбъднало.

Тя отказала да почита езическите идоли и изхвърлила всички предмети с езическите богове, които се намирали в дома ѝ. Баща ѝ се разгневил, а тя вместо да поиска прошка, смело признала новата си вяра.

Бащата я подложил на страшни изтезания и се заканвал да убие собственото си дете, ако не се откаже от вярата в Бог. Светицата обаче не се разколебала и заявила, че няма да предаде своята вяра заради езическите богове.

Ден след като бащата заповядва да я заключат в тъмница, той почива внезапно в съня си.

Новите управители на град Тир – Дион и Юлиян, обаче продължават жестокото му дело. Но и те не успявали да склонят светицата да се откаже от Христос и затова я наказали със смърт.

Христина починала, прободена от копията на войниците, които трябвало да защитават града. Това се случило през 300 година по време на управлението на император Диоклециан.

Един от близките на светицата погребва тялото ѝ, а пред IX век Йосиф Песнописец създава канон за света Христина, в който се твърди, че мощите ще донесат изцеление на всеки християнин.

След мъченическата ѝ смърт много от жителите на града се трогнали от съдбата на светицата и също като нея се покръстили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати