Модерните символи, загубили оригиналното си значение

Среден пръст

Съвременните символи понякога могат да кажат много повече за едно лице или организация от десетки думи. Повечето от нас са напълно наясно какво отношение изпитва човекът срещу нас, ако си вдигне палеца нагоре или ни покаже среден пръст например. Много от символите, които използваме днес, обаче са имали съвсем друго значение в миналото. Пример за това е свастиката. Този древен символ, познат в цяла Евразия от 12 хиляди години, е означавал добър късмет и благополучие, но всички днес го свързваме с ужасите на Втората световна война и нацизма. Ето и другите символи, които са изгубили своето оригинално значение.

Имел

Всеки декември в католическия свят хората украсяват домовете си с имел и се целуват под него. Оригиналният символ обаче няма нищо общо със семейното щастие и прегръдки. Тази традиция произлиза от келтите, които поставяли имел на хората, подлежащи на ритуална кастрация.

Имел

Символът на безкрайността

Добре познатата обърната на една страна осмица, превърнала се в математическия знак за безкрайност на времето или пространство, първоначалното е означавала нещо съвсем друго. В древна Индия и Тибет тя е представлявала съвършенство, дуализъм и съюз между мъжа и жената.

Успоредните гръмотевици

Познати като нацистки символ на германските военновъздушни сили, в Древна Гърция нарисуваните една до друга гръмотевици са означавали желание за възмездие за ощетените и търсенето на божествената справедливост.

Кадуцей

Кадуцей

Днес хората свързват кадуцея с медицината. В миналото двете змии, увити около жезъл, е бил знакът на бог Хермес – вестителя на боговете.

Дяволските рога

Рок символ

Символът на издигната във въздуха ръка, показваща показалец и кутре, е традиционен за всеки фен на хард рок музиката. В древна Индия обаче този знак не се е показвал, когато се слуша тежка музика, а за да се гонят демони, болести и негативни мисли.

Звездата на Давид

Днес този символ представя еврейската и ционистката общност в света. Така е от 1897 след първия ционистки конгрес. Преди това символът не е имал никакво значение, а бил просто декоративен елемент в синагогите.

Формата на сърце

Днес позната форма на сърце е символ за романтични чувства и любов. В Древна Гърция обаче с него се означавали магазините, където се продавал silphium – вид гигантски копър. Експерти предполагат, че поради свойствата му на афродизиак постепенно знакът е придобил романтичен уклон.

Знак V с пръсти

Днес показвайки показалец и среден пръст, искаме да покажем мирни намерения. Знакът обаче поизлиза от времето на Стогодишната война. С него английските стрелци се подигравали на французите и им показвали, че ще ги убият. Практиката била на заловените английски стрелци да им се режат показалеца и средния пръст, за да не могат да убиват френски войници. Показвайки знака, англичаните искали да кажат, че краят на французите наближава.

Пентаграм

В Древността пентаграмът е бил символ на златния стандарт и перфектност. Днес това е символът на дявола.

Среден пръст

Не е нужно да обясняваме какво означава този знак днес. В древна Гърция значението му не е било в никакъв случай враждебно. Това е бил знак за плодородие – пожелание за богата реколта или успешно зачеване и раждане на млади семейни двойки. Знакът уподобявал фалос (свещен предмет, който прилича на еректирал пенис).

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати