След Зика нова смъртоносна инфекция заплашва света

Вирус

След като вирусът Зика накара миналата година света да се страхува със своето бързо разпространение и животите, които отне, на хоризонта се появява нова болест, за която учените казват, че е много по-страшна.

Здравните власти предупреждават, че има съобщения от здравни заведения по цял свят за появата на нов щам на смъртоносна и резистентна към всякакви видове лекарства гъбична инфекция, наречена Candida Auris. На опасния бацил все още не е дадено популярно име, но за него се знае, че е от семейството на бактериите, които причиняват млечница.

Те се срещат в гениталите и устата. Попадне ли Candida Auris в дихателните пътища и пикочните пътищата, може бързо да се пренесе в кръвоносната система и съответно в целия организъм, причинявайки сериозна инвазивна инфекция.

В края на юни Центърът за контрол на заболяванията към ООН издаде предупреждение към болниците да бъдат бдителни към щама. Проблемът е, че той е трудно да се индетифицира със стандартните лабораторни методи. Вече са регистрирани случаи на смъртоносната гъбична инфекция в Южна Корея, Индия, Южна Африка, Кувейт, Колумбия, Венецуела и Пакистан.

От Центъра по контрол на заболяванията предупреждават още, че смъртността е изключително висока. Близо 60 на сто от заболелите са починали. Въпреки стряскащите данни много от умрелите хора имали и други сериозни заболявания, което също увеличило риска от ранна смърт.

Във Великобритания осем пациента са били идентифицирани през 2013 година, последвала епидемия, която засегнала 40 пациента през 2015. Въпреки това с такива ограничени доклади не е възможно да се изчисли разпространението на инфекцията, казват от Центъра.

Зика

Тревожен е фактът, че бактерията е трудно да се контролира и се разпространява лесно дори и в болница, където пациентите с увредена имунна система лесно се заразяват. Щамът е устойчив на повечето противогъбични лекарства. Още по-тревожно е, че инфекцията може лесно да бъде объркана с лека форма на гъбични инфекции, оставяйки пациентите уязвими.

Повечето болници вече имат указания как да действат при констатиране на случай със заболяването, как да провеждат тестовете и какво да правят с откритите пациенти. Засега се смята, че заразяването с опасната гъбичка може да стане чрез контакт с инфектиран пациент, заразени повърхности или оборудване.

Това обаче все още не е сигурно и са необходими още изследвания по въпроса. От здравните власти засега препоръчват заразените да се държат в отделни помещения, които да се дезинфекцират всеки ден.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати