Динозавърски митове, в които сигурно вярвате

Динозаври

Първата кост от динозавър е открита през 1676 г. Тогава учените предполагали, че останките са от слон или друго едро животно. Едва век по-късно става ясно, че вкаменелостите принадлежат на мегалозавър (гигантски гущер).

През 1842-ра година анатомът Оуен причислява мегалозавъра към нова група, наречена Dinosauria - ужасни гущери. Днес в тази група има над 700 различни вида динозаври, които постоянно се променят и увеличават. Заради многото различни представи, които филмите и книгите създават, в умовете на хората има много по-различни представи за населявалите преди 65 милиона години Земята създания. Ето кои са най-големите динозавърски митове:

Не всички гущери са били люспести

Динозаврите са били близки до днешните гущери и крокодили, но и доста по-люспести. Име обаче и растителноядни гущери, чието тяло е било покрито с пера като на птиците.

Не всички динозаври са били големи

Холивудските филми са наложили образа на динозаврите като гигантски и страшни същества. Разбира се тиранозавър Рекс е тежал над 5 тона и е бил 12 м висок. Още по-огромен бил аржентинозавърът - 30 метра дълъг и 80 тона тежък. Не всички динозарви обаче са били с подобни впечатляващи размери. Велосирапторът например е бил с размерите на куче, а хеспероникус е бил колкото заек. Има още редица по-дребни видове динозаври.

Динозаврите не са изчезнали напълно

Скелет на динозавър

Не всички представители на вида са унищожени при разбиването на астероида. По-малките летящи видове са оцелели и еволюирали до познатите ни днес птици.

Динозаврите не са били само кафяви и зелени

Пастелените нюанси, в които се представят динозаврите днес, са потискащи. Реално в света на динозаврите е имало богато разнообразие от цветове. Някои от тях еволюирали в камофлажна окраска. Така се сливали с природата и дебнели плячката си по-лесно.

Динозаврите не са лоши родители

Много от влечугите са снасяли яйцата си, заравяли ги и изоставяли потомството си. Именно тази представа ни кара да ги определяме като лоши родители. Учените обаче смятат, че динозаврите са били грижовни родители и са пазели гнездата с живота си. Показателен е примерът с овираптора. Негов скелет е открит пазещ гнездото с яйцата си.

Динозаврите не са били обречени на изчезване

Динозаврите са процъфтявали в глобален мащаб. Те най-вероятно биха населявали планетата ни и до днес, ако злощастният астероид не бе ударил Земята в района на Мексико.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари