Сондата Джуно приближи Юпитер и ще разкрие тайните на планетата

Джуно

Пет години след като НАСА изстреля сондата Джуно, тя приближи орбитата на Юпитер за по-подробно изследване на най-голямата планета в Слънчевата система.

Джуно е съкратен вариант от английското изписване за Юнона – римската богиня, съпруга на Юпитер, който е властелинът на боговете според римската митология.

Няколко часа след полунощ на 5 юли Джуно ще е на максимална близост до полярната орбита на Юпитер. Сондата ще се движи с 64 километра в секунда като минути преди приближаването до газовия гигант трябва да включи главния си двигател.

Мисията на Джуно край планетата ще продължи 18 месеца, като за този период трябва да направи 37 прелитания край нея.

Сондата ще се намира на 4667 километра - малко над облаците, които заобикалят голямата планета.

Една от задачите на Джуно е да разбере повече за полярното сияние, което неотдавна бе заснето на Юпитер. Проучването трябва да даде и повече информация за състава и атмосферата на газовия гигант.

Юпитер
Снимка: NASA

Учените от НАСА се надяват, че с мисията си сондата, че разкрие колко е точното количество вода на най-голямата планета в Слънчевата система. Това ще хвърли повече светлина около сформирането на планетната система и нашата Земя.

Разстоянието между Юпитер и Слънцето е 5 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето. Това кара учените да смятат, че Юпитер се е образувал на различно от настоящето си място, след което се е преместил и с гравитацията си е изтласкал планетите пред себе си по-близо до звездата.

Потенциална опасност за сондата при толкова голямо доближаване до Юпитер е голямото налягане на водородния ѝ слой, заради което той е като силен проводник на електричество.

Юпитер се завърта около оста си само за 10 земни часа и това провокира по-силно магнитно поле. За да защитят сондата, учените са поставили твърд щит от титан, който трябва да намали радиацията с до 800 пъти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати