Хъбъл засне феноменално синьо сияние на Юпитер

Хъбъл засне феноменално синьо сияние на Юпитер
Снимка: NASA

Телескопът Хъбъл е заснел невероятно синьо сияние в атмосферата на Юпитер. Направените снимки са от 30 юни – малко преди сондата на НАСА Джуно да започне своята мисия около орбитата на най-голямата планета в Слънчевата система.

Синята светлина, позната като зора, е била заснета около полюсите на Юпитер.

Тя се получава, когато високоенергийните частици в атмосферата на планетата се сблъскат с газовите атоми, отделяни от магнитното поле. Газовите атоми попадат на Юпитер заради слънчевия вятър или отделяни от вулканите на неговия спътник Йо.

Сиянието на Юпитер е много по-ярко от полярните сияния на Земята, които приличат на него.

От НАСА добавят и че за разлика от полярните сияния, които могат да се наблюдават в Аляска, Канада и Гренландия в определен период от годината, тези на Юпитер никога не спират.

От заснетите фотографии с Хъбъл Американската космическа агенция се надява да разбере повече подробности за влиянието на Слънцето на полярните сияния.

Телескопът ще продължи да изучава реакцията на синьото сияние към слънчевия вятър и потокът заредени частици, отделяни от звездата в нашата система.

Заедно с Джуно Хъбъл ще изследва свойствата на слънчевия вятър, отразяващ се на планетите.

Сондата Джуно ще доближи Юпитер в нощта между 4 и 5 юли. Мисията ѝ е да анализира образуването на Юпитер и как най-голямата планета е повлияла на зараждането на живот на Земята.

Сондата ще стигне разстояние от 4667 километра от газовия гигант, за да измери микровълните и да картографира магнитното му поле.

Научният екип се надява с края на мисията да се разбере точното количество вода на Юпитер, което ще разкрие повече за произхода ѝ.

Юпитер се състои почти изцяло от водород и хелий - двата най-прости и изобилни елемента във Вселената. Огромната маса на планетата обаче генерира толкова високо налягане, че материалите се държат по неочакван, а и неизвестен начин.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати