Лечебен мед с човешко или най-шокиращите лекове от миналото!

Лечебен мед

Макар и народната медицина да има своите доказани качества в борбата с различни заболявания, редно е да си признаем, че някои от похватите ѝ често будят недоумение. Представяме ви най-странните медицински лекове и средства за защита от миналото, като някои от тях се ползват и до днес!

Миша паста за зъби

Да, точно това е, което си мислите – паста за зъби, направена от мишки. Древните египтяни правели паста за зъби от одраните гризачи, които смачквали на пюре и смесвали с мента и круши.

Мишки

Половин мишка срещу брадавици

Две хилядолетия по-късно от египтяните хората във Викторианска Англия лекували брадавици, като ги налагали с …половин мишка.

Свещените овце – универсалния лек

В древна Месопотамия всички сериозни болести, с които лекарите не могли да се справят, се лекували с черния дроб на пожертвани свещени овце. Вярвало се, че това е изключително силен лек, можещ да се справи с всяка болест.

Газове в буркан срещу чума

В Средновековието хората били убедени, че причина за Черната смърт са неприятните миризми, разнасящи се в градовете. Лекарите по онова страшно време насърчавали пациентите си да събират в буркани отделяните от тях газове, а когато смъртоносното заболяване се появи в града им, да ги отворят и да дишат от тях, за да се предпазят.

Вино със специална добавка

Вино

В средата на XIX век италианският химик Анджело Мариани оповестил пред научната общност, че е открил универсалното лекарство срещу всички болести. Той започнал да лекува пациентите си с вино, в което имало специална подправка. След като го изпиели, симптомите им леко се облекчавали, а пациентите се чувствали по-енергични. Оказало се, че химикът подправял виното с кокаин.

Лек срещу заекване

Отново в средата на XIX век в някои части на Западна Европа и Русия лекарите лекували заекване, като отрязвали половината език на пациента.

Мед и още нещо

В предислямска Арабия повечето болести се лекували със специален лечебен мед. Той се приготвял по доста необичаен начин. Млади роби били хранени през целия им живот с мед. След като умрели, труповете им били погребвани в каци, пълни с мед. Така подправеното лекарство трябвало да престои 100 години и след това можело да се изписва на пациенти.

Клин клин избива

Независимо от факта, че маларията убива 3 милиона души годишно, опасният вирус се е използвал като средство за лекуване на сифилис. Причината е, че болестта повишава телесната температура до степен, способна да убие бактериите, които причиняват сифилис. Направилият откритието д-р Юлиус Вагнер-Яурег дори спечелва Нобелова награда през 1927 година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати