Очаква ни дъжд от падащи звезди
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Очаква ни дъжд от падащи звезди

Очаква ни дъжд от падащи звезди

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60837
Очаква ни дъжд от падащи звезди
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 28 и 29 юни метеоритните потоци Южни и Северни Делта-Аквариди ще сбъдват всяко едно желание. Те ще се виждат най-добре от южното полукълбо, а в средата на август трябва да постигнат своя пик заедно с метеоритния поток Персеиди.

Двата метеоритни потока ще могат да се видят почти едновременно и ще падат в една и съща област на нощното небе.

Делта-Аквариди са потоци от звездата Скат, намираща се в съзвездието Водолей. Максималното количество падащи звезди е между 15-20 на час, а най-добре могат да се видят около 2 часа преди изгрев.

Падащите звезди са феномен, при който твърди частици с големината на оризово зърно навлизат в земната атмосфера и от триенето с нея изгарят. Докато горят, те оставят огнена следа в небето, която е видима за хората.

Изгарянето им трае между 1 и 3 секунди. В миналото обаче феноменът е приличал на звезда и оттам идва наименованието му, останал до днес – падащи звезди.

Очаква ни дъжд от падащи звезди

Метеоритите започват да горят на около 100 километра от земната повърхност, а до височина на 40 километра са изгорели напълно.

Те навлизат в земната атмосфера със скорост между 20 и 80 километра в секунда, а в зависимост от химичния им състав цветът им при изгарянето може да бъде жълт, бял, червен и дори зелен.

Според поверието, ако си пожелаете нещо, когато видите падаща звезда, желанието ви ще се сбъдне.

Повечето метеоритни потоци достигат до 40 в час, но в редки случаи могат да бъдат двойно повече. Когато падащите звезди са повече от 1000 на час, явлението се нарича метеоритен дъжд.

Метеоритите са скални късове, повече от които идват от опашките на комети, а някои са остатъци от сблъсъци между астероиди. Около 95% от падащите звезди идва от астероидния пояс между планетите Марс и Юпитер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати