sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Шестото чувство на животните

Шестото чувство на животните

Шестото чувство на животните

Всеки път след големи природни бедствия, от цунами до земетресения, медиите са пълни с материали за това как преди произшествията домашните животни започват да се вълнуват.

Във връзка с това много се говори за паранормалното "шесто чувство", която позволява на птици, риби и животни, предварително да се предпазят от опасността.

Учените нееднократно са се опитвали да използват способностите на животните. Особено много изследвания в тази посока са правени в японски научни организации, които са изучавали чувствителността на животните към земетресения и цунами. По едно време в Страната на изгряващото слънце дори съществуваше мода за отглеждане на животни, на които се приписва сеизмичен нюх.

Един от най-шокиращите примери за необичайната чувствителност на котки и кучета, е от преди пет години. Появиха се материали, че по време на вълните-цунами в Индийския океан на 26 декември 2004 г., при които загинаха 230 хиляди души, не е било погубено нито едно домашно животно. Всички те няколко часа преди бедствието, изоставили своите стопани и къщите си и се преместили на хълмист терен, далеч от брега.

И най-задълбочените проучвания не са кетегорични относно паранормални способности на животинския свят. Много учени обаче считат, че способността да предусещат стихийни бедствия е вследствие на обикновените сетива, които животните владеят до съвършенство.

Шестото чувство на животните

Не е тайна, че органите на някои птици и зверове, превъзхождат възможности на човешкото тяло: остротата на обонянието на кучетата, птиците, които усещат магнитното поле на Земята, прилепите, които откриват плячката си чрез отразяване на звуков сигнал...

Специално внимание заслужават слоновете, които могат да почувстват земни вибрациите на голямо разстояние. Те могат да долавят приближаването на свои събратя от няколко километра и дори да разпознават дали са мъжки, женски и малки слончета.

Тази способност, както и много други таланти на животни, дълго време не са имали научно обяснение и следователно са били смятани за извънредни и мистични.

Всъщност учените смятат, че шестото чувство на животните е тяхната способност да чувстват вибрациите на въздуха и промените в атмосферното налягане. Чувствайки някои съмнителни изменения, идващи от дадено направление, инстинктът за самосъхранение подсказва на животните, че трябва да започнат да се движат в обратната посока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
eti
eti
17.10.2011 16:31
Наистина това, което се говори за животните е вярно, до каква степен, зависи може би от животното. Аз имам куче в къщи и наистина когато наближава буря, ох много е сладка, чуди се къде да се завре, ако има лесно да влезе в мен-единствено тогава иска да се качи в леглото.
0
0
Nelina
Nelina
01.03.2011 16:15
Според мен има вероятност тези неща да са верни, тъй като съм чувала, че ако някой стопанин изхвърли котката или котките се някъде на далече, те се ориентирали за пътя към дома по кукуригането на петлите. Така, че котките наистина имат голям нюх защото могат да спасят стопаните си от много лоши бедствия.

0
0
didi
didi
23.02.2011 00:31
Чувала съм за случаи когато кучета и котки са дърпали стопаните си за да ги измъкнат от къщи или са бягали пред очите им от къщата, за да ги последват и да се спасят.
1
0
inka
inka
29.01.2011 11:57
Все пак животните имат по-изострени сетива от човека. Някои хора, ако добре разбират чувствата на домашния си любимец, би разбрал, ако нещо лошо наближава.
1
1
хйй
хйй
04.01.2014 07:24
зависи от животното..ние в миналото сме имали много по-остри сетива отколкото сега, но сме ги загубили..
1
0