sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Слънцето изяло деветата планета

Слънцето изяло деветата планета

Планета Х

Деветата планета в Слънчевата система - планета Х, е погълната от Слънцето. Това е станало преди цели 4.5 млрд. години.

Шведски изследователи от университета на Лунд са стигнали до този извод след компютърно моделиране. Те са на мнение, че тайнствената планета Х може да е първата екзопланета, включила се към Слънчевата система.

Звездите се раждат в звездни купове. Когато се приближат опасно близко една до друга, има голяма вероятност по-голямата да присвои по-малките. Именно това се е случило и с планета Х - тя е останала в орбитата на Слънцето.

Спорът за съществуването на тайнствената планета се води от миналата година. Въпреки че никой не е виждал хипотетичното небесно тяло, много от учените са привърженици на теорията, че тя все още е някъде там, в близост до Слънцето.

Ако Плутон отново бъде приет като пълноценна планета, то теоретичната планета ще стане десета в нашата Слънчева система. Според симпатизиращите на теорията небесното тяло било привлечено от 4.5 млрд. години и днес се движи в орбита около огромното светещо тяло. Това станало малко след като нашата звезда се е отделила от звездния куп, в който се е родила.

Екзопланети

Интересното в случая е, че учените от години търсят екзопланети, подобни на Земята, на стотици светлинни години. Ако теорията бъде доказана, ще се окаже, че една от тях се намира толкова близко до нас – просто не сме я забелязали.

За момента учените предполагат, че екзопланетата е три пъти по-голяма от Земята. Тя може да е съставена от лед или да е камениста. Не е изключено и да представлява газов гигант. Въпреки теориите обаче практическото доказателство за съществуването ѝ ще бъде доста трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тодоров Г. Иван
дрън дрън, значи компютърно моделиране, теории , хипотези, предполага се , не са научни доказателства , а пари за измислените "учени" с нещо да се занимават,голям смях!
0
0