На 6 юни идва краят на света, какъвто го познаваме

Край на света

Шести юни може да изглежда като незначителна дата в календара за повечето от нас, но експерти предупредиха, че това ще бъде денят, в който светът ще се промени. Тогава ще достигнем до повратната точка, в която Земята ще бъде до такава степен променена, че връщане назад вече няма да има.

Мрачната прогноза бе дадена от учените, работещи в измервателната станция на нос Грим в Тасмания. Експертите ежедневно следят нивата на въглероден диоксид в атмосферата. В началото на април в станцията измериха рекордно съдържание на диоскид в атмосферата от около 400 части на милион.

Стойността е несъизмерима с никоя друга, откакто се правят изследвания. Въздухът на Тасмания се счита за един от най-чистите над цялата планета. Съдържанието на диоксид в такива стойности е ясен знак за мнозина, че човечеството е стигнало прекалено далеч в пренебрежението си спрямо околната среда и връщане назад вече няма.

От три десетилетия насам се смята, че безопасните нива на диоксид в атмосферата са 350 части на милион. Според експерти съдържанието на опасния за природата химичен елемент не е било толкова високо от милиони години насам, когато вулканичната дейност на планетата е била много по-активна.

В момента нивото на диоксид е около 380 части на милион. Преминат ли се отново 400 части, много малко вероятно е те да се понижат отново. Осъзнавам, че 20 части на милион изглеждат тривиално, но стигането до тези стойности ще е психологическата повратна точка и това ще бележи загубата ни в битката с глобалното затопляне, казва д-р Пол Фрейзър, който е научен сътрудник в Световната организация за научни и промишлени изследвания.

Замърсяване

Съдържанието на диоксид в атмосферата се измерва от 1960 година насам. Първите данни са показвали около 280 части на милион. От тогава до днес нивата на елемента се увеличават всяка година с около 2 или 3 части.

С оглед на развитието на промишлеността ни очаквахме нивата на диоксид да се увеличават, но никой не е предполагал, че това ще става толкова бързо. Днешните данни не влизаха и в най-песимистичните ни прогнози.

Съдържанието от 400 части на милион вече е достигнато в повечето европейски и американки градове. В Пекин данните показват 700 части на милион.

Експертите се опасяват, че психологическата граница от 400 части ще стане норма след 6 юни, когато бъде измерена във всички части на света, а това според мнозина ще е началото на световна екологична катастрофа, която ще засегне всички.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати