Вярата във вещици спира прогреса
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярата във вещици спира прогреса

Вярата във вещици спира прогреса

Вещици
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Вярата във вещици крайно забавя човешкото развитие. Залисани в захласване по свръхестественото, хората подкопават доверието между себе си и в крайна сметка обществото спира прогреса си.

Теорията се е появила след необичайно изследване, приведено в Африка. Ръководител на проекта бил Борис Гершман от университета на Вашингтон, САЩ. Според учените вярата в свръхестественото е начин да се поддържа реда в обществото, но не и най-добрият вариант за поддържането му.

Сляпата вяра в съществуването на вещици обединява хората под едни и същи норми на поведението. Това е наложително, защото който се отклони, бива набеден за вещица или магьосник.

Системното затъпяване, резултат от нежеланието за развитие и ловa на вещици, e основният фактор в Средновековието и други исторически епохи. Те са тези, които затормозяват научния и икономически прогрес. Гершман разкрива как магьосничеството, отвъдният свят и вещиците довеждат до реални икономически показатели и то предимно негативни. Това най-ясно си личи в обществата в африканските страни днес.

Много от държавите в екваториална и тропическа Африка не са се поддали на модернизацията на политическия живот през 60-те години на миналия век. Никой не успял да се пребори с разпространените различни религиозни вярвания и поверия, така че и до днес там живеят по същите принципи, както и преди десетки векове. Разпространителите и носителите им са повече от убедени в магьосници, вещици, уроки и други прояви на отвъдния свят.

В началото ловът на вещици е имал функцията да поддържа реда в обществото. Така се поддържа едно що-годе равностойно общество, в което местните богаташи са принудени да споделят своите ресурси. Ако не го направят, рискуват да ги обвинят във вещерство.

Вещица

Системата в началото работела добре, но с времето именно вярата в уроки довела хората до живот в крайна нищета въпреки огромното количество природни ресурси. Ловът на вещици крайно подкопал доверието на хората един в друг. Те формирали страх от сътрудничество, защото могат да бъдат обвинени в магьосничество или че вещиците могат да им навредят.

Страхът от завистта на околните, че са постигнали нещо, довела до пълната липса на желание за каквито и да било дейности от страна на хората в тези общества. Така те нито се трудят, нито полагат каквито и да било усилия за благосъстоянието си от страх да не бъдат нападнати или убити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати