Вярата във вещици спира прогреса
The Belief in Witches Halts Progress
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярата във вещици спира прогреса

Вярата във вещици спира прогреса

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k457
Вещици
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Вярата във вещици крайно забавя човешкото развитие. Залисани в захласване по свръхестественото, хората подкопават доверието между себе си и в крайна сметка обществото спира прогреса си.

Теорията се е появила след необичайно изследване, приведено в Африка. Ръководител на проекта бил Борис Гершман от университета на Вашингтон, САЩ. Според учените вярата в свръхестественото е начин да се поддържа реда в обществото, но не и най-добрият вариант за поддържането му.

Сляпата вяра в съществуването на вещици обединява хората под едни и същи норми на поведението. Това е наложително, защото който се отклони, бива набеден за вещица или магьосник.

Системното затъпяване, резултат от нежеланието за развитие и ловa на вещици, e основният фактор в Средновековието и други исторически епохи. Те са тези, които затормозяват научния и икономически прогрес. Гершман разкрива как магьосничеството, отвъдният свят и вещиците довеждат до реални икономически показатели и то предимно негативни. Това най-ясно си личи в обществата в африканските страни днес.

Много от държавите в екваториална и тропическа Африка не са се поддали на модернизацията на политическия живот през 60-те години на миналия век. Никой не успял да се пребори с разпространените различни религиозни вярвания и поверия, така че и до днес там живеят по същите принципи, както и преди десетки векове. Разпространителите и носителите им са повече от убедени в магьосници, вещици, уроки и други прояви на отвъдния свят.

В началото ловът на вещици е имал функцията да поддържа реда в обществото. Така се поддържа едно що-годе равностойно общество, в което местните богаташи са принудени да споделят своите ресурси. Ако не го направят, рискуват да ги обвинят във вещерство.

Вещица

Системата в началото работела добре, но с времето именно вярата в уроки довела хората до живот в крайна нищета въпреки огромното количество природни ресурси. Ловът на вещици крайно подкопал доверието на хората един в друг. Те формирали страх от сътрудничество, защото могат да бъдат обвинени в магьосничество или че вещиците могат да им навредят.

Страхът от завистта на околните, че са постигнали нещо, довела до пълната липса на желание за каквито и да било дейности от страна на хората в тези общества. Така те нито се трудят, нито полагат каквито и да било усилия за благосъстоянието си от страх да не бъдат нападнати или убити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest