Откриха най-древните татуировки
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха най-древните татуировки

Откриха най-древните татуировки

Най-древната татуировка
Снимка: South Tyrol Museum of Archaeology

Мистериозни татуировки върху тялото на египетска мумия откриха американски археолози. По кожата на древния труп имало повече от 30 татуса. Благодарение на въглероден анализ учените установили, че татуировките са правени преди повече от три хилядолетия.

Учените от университета в Станфорд съобщиха за находката си на годишната среща на антрополозите, проведена миналия месец в Мюнхен, Германия. Те вярват, че са намерили най-древните татуси, откривани до сега.

Мумията е на жена и е открита в околностите на египетското селище Деир ел Медина. То се намира непосредствено в началото на известната Долина на царете. Отначало археолозите не предполагали важността на откритието си, но при детайлния оглед на тялото на жената с изненада установили, че целият ѝ гръб, рамене и шия били покрити с татуировки. Досега подобна находка не е намирана.

Откъдето и да погледнете тази жена, винаги ще виждате два чифта очи на богове, които се взират във вас. Нанасянето на тези татуировки трябва да е отнело много време и част от тази процедура е била доста болезнена.

Това, че жената се е подложила на такива мъчения, говори, че тя и околните са вярвали в божествената сила на тези татуировки, казва Ан Остин от Станфордския университет, която е и водещ на екипа, провел разкопките.

Учените смятат, че древната дама е погребана през 1300 г. пр.н.е. Мумията била подробно проучена посредством скенер. Оказало се, че всяка част от тялото ѝ било украсена с рисунки. По раменете ѝ имало картини на стилизиран лотос. На ръцете татусите изобразявали крави, които в древността се смятало, че са свещени животни на богинята на красотата Хатор. По краката на мумията имало стилизирани павиани.

Най-древните татуировки

Останалата част от тялото на жената била покрита с рисунка на очи – така наречените Уаджет, или Очите на Хор. Подобни символи, нанесени върху амулети и други накити, се смятали за силни талисмани, защитаващи притежателите от уроки, болести и други вреди.

Според изследователите нанасянето на всяка една татуировка е било придружено с ужасяваща болка. Те обаче не се наемат да гадаят какво е било тяхното предназначение, тъй като находката е първа по рода си. В предположенията си те казват, че жената е била жрица на Хатор.

Очите на Хор по тялото ѝ обаче казват, че самата жена е била свещена и останалите хора ѝ дължали почит. Американските археолози се надяват да открият и други подобни мумии, за да успеят наистина да разгадаят тяхното предназначение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати