Стоунхендж се оказа гробница на крале от Каменната ера

Стоунхендж

Монолитните скали на древния Стоунхендж са вдъхновили стотици митове и легенди за отминало величие, мистицизъм и магия. Въпреки вече близо столетните изследвания на учени и археолози и опитите им да разплетат мистерията около това място, първоначалната цел на величествения паметник остава загадка и до днес.

Ново проучване обаче предполага, че каменният кръг може първоначално да е използван като място за кремация и гробище за крале и аристократи от Каменната ера. До това предположение достигнали археолози, след като открили овъглени останки, заровени в подножието на малките камъни в поредицата на Стоунхендж.

Анализ на костите показал, че те били погребани на мястото преди повече от 5500 години или около 2600 година преди новата ера. Точно и по това време каменният монумент, който стои и до днес, бил издигнат.

Разкопките показват, че около 2400 година пр.н.е. хората престанали да кремират мъртвите си в Стоунхендж. Според професор Майк Паркър-Пиърсън, археолог от Юнивърсити Колидж Лондон, и неговите колеги това подсказва, че в от този период монументът е придобил друго съвсем различно културно значение за местното население.

Хората започнали постепенно да се боят от древните си предци, погребани на мястото, като със страхопочитанието дошло и почитането им и придаването на свръхестествена аура на отдавана умрялата аристокрация.

Учените предполагат, че в подножието на всеки от камъните лежат останките на някой от големите управленски родове. Хората в последващите епохи смятали, че душите им живеят въплътени в камъка за вечни времена.

Първите човешки останки около монумента са открити през 1920 година, в зората на археологията. Откривателят им Уилям Хоули описал, че се натъкнал на 59 скелета, поставени в чували преди да бъдат погребани.

Около някои от труповете имало погребални подаръци. За съжаление, учените преценили, че останките нямат голямо значение за историята на паметника и били погребани в общ гроб, недалеч от мястото.

В новото изследване учените изкопали отново останките. Те ги датирали и разбрали, че първите от тях са погребани на мястото около 3100 година пр.н.е. По останките учените установили, че това били възрастни хора на около 45 -60 години във времена, в които до такава възраст живеели само аристократите и кралете.

Това според експертите доказва, че в първото половин хилядолетие Стоунхендж е използван именно за гробище на крале и аристократи.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати