Динозаври бродели из Антарктида

Динозаври

Необикновена находка направиха изследователи на Антарктида. Над тон останки от динозаври лежат в пръстта на континента.

По оценките на специалистите възрастта на някои от находките надвишава 71 млн. години. Откритието е дело на изследователска група от няколко държави, включително и българи. Те са открили над един тон вкаменелости и останки от динозаври.

Едни от най-впечатляващите артефакти са вкаменелостите от влечугоподобни. Има и видове като плезиозаври и мезозаври – морски влечуги, известни от филмите за Юрския период. Уникална е и находката на вкаменелости от птици, обитавали Земята в края на периода Креда.

Динозавър

Българската експедиция под ръководството на проф. Христо Пимпирев тръгна на 27-ми декември 2015 година. Задачата на екипа, състоящ се от двама млади асистенти - геолози от СУ, професорът трябваше да изследва минералната перспективност на околностите на българската база и да се впусне в търсене на нови вкаменелости. Задачата им се оказа повече от успешна.

Преди милиони години Антарктида е била топъл континент и на територията е имало богато разнообразие от динозаври. В настоящата експедиция наши и чужди изследователи успяха да картографират и проучат територии, на които до момента не бе стъпвал човешки крак. Пред тях се разкри един нов свят на отдавна изчезнали животни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати