Откриха уникална връзка между Марс и Слънцето

Марс и земята

Марс и Слънцето имат нещо общо. Оказва се, че има пряка връзка между слънчевата активност и появата на тайнствен шлейф, закриваш повърхността на Червената планета.

Учени от Шведския институт за космическа физика са разгадали тайната на феномена, забелязан през 2012 година. Това е загадъчен шлейф, който се появява периодично на повърхността на Червената планета. Той бил забелязан от любители астрономи, които първи съобщили за тайнствените облаци.

Установено е, че тези образувания се намират на около 250 км над повърхността на Марс. Въпросът е обаче как е възможно формирането им. Облаци, образувани от замръзналия въглероден диоксид, и частици вода в горните слоеве на Червената планета звучи повече от абсурдно. Учените години наред предлагаха теории, но нито една от тях не успя да докаже своята достоверност.

Шведските учени смятат, че са намерили отговора на въпроса. Изучавайки данните, събрани до момента, те са установили, че има връзка между облаците на Марс и Слънцето. Те са категорични, че този тайнствен дим е същият, който се образува при повишена слънчева активност, т.е. - изпаряване на водата от повърхността на планетата.

Огромни потоци плазма биват изхвърляни от Слънцето при коронални изригвания, случващи се през определени интервали от време. Някои са слаби, но други дават на горещите частици толкова силно ускорение, че в даден момент достига повърхността на Марс. Докато на Земята те се усещат като магнитни бурии, то на Марс се разбиват директно в повърхността на планетата.

Според най-тиражираната версия, потоците плазма топят леда на червената повърхност, който се изпарява и издига в атмосферата, заедно с прахта. Така се образува шлейфа на Марс, който след време се разсейва.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати