Науката не познава 99.9 процента от живите организми на Земята!

Бактерии

Според най-изчерпателната оценка на живота на Земята, излязла официално в научните среди, на нашата планета живеят един трилион вида. Това е най-малко 100 хиляди пъти по-голяма бройка от досега приетата, че съществува на Земята. Ако този анализ бъде приет в научните среди, това на практика ще означава, че 99.9 процента от живите организми на Земята са непознати на науката.

Официално приета в науката бе теорията от 2011 година, направена от международен екип от учени, които твърдяха, че живеещите на Земята видове са около 8.7 милиона. Те слагаха долна и горна граница на предположенията си. Долната казваше, че живите форми на планетата не могат да бъдат по-малко от 7.4 милиона, а горната, че не могат да са повече от 10 милиона.

Днес обаче изследователи от университета от Индиана смятат, че тази оценка силно подценява реалната ситуация. Експертите твърдят, че досегашните изследвания просто са игнорирали микроорганизмите, а и също така са използвали съмнителни техники в проучванията си.

По-старите оценки са базирани на престъпно подценени спрямо науката извадки, що се отнася до микроорганизмите, обяснява професор Джей Ленън пред Дейли мейл. Оценката на броя на видовете на Земята е сред най-големите предизвикателства в биологията. Нашето изследване обаче съчетава най-големите масиви от данни на екологични модели и ни дава нов и строг разчет за броя на микробните видове, живеещи на Земята, казва още той.

Микробните видове са твърде малки, за да се виждат с невъоръжено око. Учените са взели предвид дори и едноклетъчните организми, като бактерии и археи и някои видове гъбички.

Новата оценка идва на базата на математически техники, включително кръстосването на големи масиви от данни и универсалните закони за мащабиране. Анализираните данни от нея се появиха в началото на месец април в списание Бюлетин на Националната академия на науките на САЩ.

Учените комбинирали всички известни на науката до момента данни за растенията, животните и микробния живот от правителствени, академични и граждански източници. Техният труд е най-голямата обобщена база данни до момента, отнасяща се до живота на Земята.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари