От днес започва Светлата седмица

Светлата седмица

От първия ден след Великден, който винаги е понеделник, започва Светлата седмица, в който се отдава почит на Христовите апостоли и Дева Мария.

Седмицата се нарича светла, защото това са дните, в които всички приближени на Исус Христос разбират за неговото Възкресение.

Празниците приключват в неделя, наричана Томина неделя, посветена на апостол Тома, който не искал да повярва в Христовото възкресение, преди да го види. От неговото неверие произлиза и прозвището Тома Неверни.

Във всеки един от дните през Светлата седмица се почитат апостолите и Богородица.

Светци Апостоли

Светли понеделник е посветен и на 12-те апостоли, светли вторник - на света Богородица, светла сряда - свети архидякон Стефан и свети Андрей, светли четвъртък - свети Йоан и свети Яков, светли петък - свети Петър, светла събота - свети Йоан Кръстител, светла неделя - свети Тома.

През седмицата се правят различни обичаи за плодородие, дъжд и за предпазване от градушка и болести.

В понеделник отново се боядисват яйца, които се раздават като помен за починалите близки. Яйцата задължително трябва да са червени, защото според древно поверие червеният цвят помага на душите да се възнесат в Отвъдното.

Великденски традиции

В следващите 4 недели се четат проповеди за разпространяване на вестта за Христовото възкресние.

Вярва се, че Възкресението е актът, с който Бог ни показва, че хората отново ще могат да живеят в Рая, след като са изгонени при първородния грях на Адам и Ева.

В дните на богослуженията се четат текстове от Новия завет, които разказват за Апокалипсиса, страданията и бедствията, предшестващи повторната поява на Спасителя.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати