Християнските обичаи за Великден, които идват от езически ритуали

Червени яйца

Знаете ли, че червеното яйце, което по традиция първо боядисваме, за да посрещнем Великден, не идва от християнската традиция, въпреки че символизира Възкресението?

Ритуалите с яйца са древни и идват още от езически времена. Не само обаче червеното яйце е сред езическите ритуали, които се изпълняват на Великден.

Червени яйца

Първите червения яйца са се боядисвали от персите като почит към земята, която ги изхранвала. Персите са вярвали, че Земята се е появила, изклюпена от огромно яйце.

Великденският заек

Великденски заяк

Допреди няколко години великденският заек бе по-скоро символ на католическия Велинден, но вече и у нас набира популярност. Великденското зайче обаче, преди да бъде символ на християнската традиция, е бил символ на пролетта за саксоните.

Тези племена са вярвали, че с появата на заека зимата си отива.

Великденските пости

Великденски пост
Снимка: Албена Асенова

40-днените пости са древна езическа традиция, която се е изпълнявала от много племена. След великденските пости най-разпространени са Постите на дебелия вторник, които са наследени от езически времена и се спазват и до днес на някои места в Европа.

Те забраняват консумацията на месо и млечни продукти за 40 дни, а след това започва период на публично покояние за греховете.

Козунак
Снимка: Ваня Георгиева

Козунакът

По традиция приготвяме козунак за Великден като символ на хростовото тяло. Преди християните саксонците също са месели подобен обреден хляб, който пресъздавал връзката между Луната и Земята.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати