Половината от хората в Западна Европа са наследници на 1 човек

хора

Оказва се, че половината от хората в Западна Европа са потомци на митичен цар, живял по времето на Бронзовата епоха преди около 4000 години. Това показват резултатите от наскоро приключилото най-мащабно изследване на глобалните генетични вариации в Y хромозомата.

Изследователите смятат, че това е един от първите монарси, издигнали се в Европа. Самоличността му остава загадка, но учените са на мнение, че той е баща на група от благородници, чиято наследствена линия се е разпространила в огромни части на континента.

Ясно видяхме в нашето изследване, че голяма част от хората в Западна Европа имат еднакви гени. Въпреки това генетиката не може да ни каже какво точно се е случило преди четири хилядолетия, освен че малка група от благородници е доминирала над населението и е контролирала самото му възпроизвеждане, казва водещият проучването доктор Крис Тейлър-Смит от института Trust Sanger. Колкото повече отивали назад в историята с помощта на генетиката, толкова се убеждавали, че половината население на Европа е произлязло от един човек.

Ние можем да спекулираме за това какво се е случило. Най-доброто обяснение е, че тази хегемония над останалото население е постигната посредством напредъка на технологиите, които били контролирани от малка група от хора. Изследването, в което се включили и редица водещи археолози и антрополози, е показало, че човечеството е преживяло няколко популационни експлозии, като първата е била преди около 55 хиляди години.

Тези масови пикове на популацията се дължали според учените на няколко безстрашни общности, които се движели към нови региони с излишък от ресурси и със споделянето на технологии, помогнали на останалите групи да оцелеят. Според д-р Тайлър-Смит събитията, които са дали най-голям тласък за развитието на човечеството, са откриването на колелото, металообработването и организираната война.

До неочакваните резултати от изследването учените достигнали, след като проследили сходството в Y хромозомите при 1200 човека от 26 популации по целия свят. В работата участвали 42 учени от четири континента.

Най-неочакваното откритие за учените било, че всичките 1200 Y хромозоми били свързани една с друга. Това дало основание на екипа да предположи, че всички хора по Земята произлизат от един и същ човек, който по предварителни изчисления е живял преди около 190 000 години някъде в Африка.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари