Уникални ходещи дървета в Еквадор се изсичат поголовно!

Ходещи дървета в Еквадор

Недалеч от столицата на Еквадор – Кито, съществуват уникални палмови дървета, които не са заковани на едно място, а могат да отидат, където си пожелаят.

Според изследователите дърветата могат да се предвижват с между 2-3 сантиметра на ден. Дърветата не се преместват без причина, казва още научният екип на Словашката академия на науките пред BBC, те търсят по-добра светлина.

Докато почвата ерозира, дървото развива нови, по-дълги корени, които търсят по-твърда земя. Понякога се преместват с цели 20 метра, показва изследването на учените.

Когато светлината става оскъдна, дърветата пускат нови корени на място, различно от настоящото, а старите корени се издигат във въздуха.

Палмовите дървета са уникални, но след 2 години може да изчезнат напълно, защото не са защитени и тяхното отсичане не се санкционира от местните власти.

Напротив, местната администрация дори подкрепя изсичането на дървета в Еквадор, за да се увеличи площта на обработваемата земя, въпреки че горите в страната са истинско чудо на природата.

Ходеща палма в Еквадор

Ръководителят на словашката експедиция Петър Врсански казва, че експедицията в Еквадор е продължила няколко месеца, докато екипът регистрира движението на дърветата.

По време на изследването на горите в природен парк Сумако е открит и 30-метров водопад, за чието съществуване до момента не се знаеше. Намерени са също и два непознати вида до момента - гущер и жаба.

Научната експедиция обаче не се е предвижвала спокойно, защото на маймуните не им е било приятно тяхното посещение. Животни са хвърляли по екипа сухи клони, плодове и дори собствените си изпражнения, за да ги изплашат.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати