Изчезналата Кехлибарена стая е зазидана в бункер

Кехлибарената стая

Прословутата Кехлибарена стая, която мистериозно изчезва в разгара на Втората световна война, е зазидана в комплекс бункери във Варминско-Мазурското войводство, недалеч от границата с Калининградска област.

Откритието е дело на музейни работници, които смятат, че са открили неизвестно досега помещение под земята.

Те са открили помещението с помощта на георадар. Данните от машината сочат, че става дума да помещение с размери два на три метра, чийто вход е зазидан.

Все още няма яснота какво и дали въобще има нещо скрито в зазиданото помещение. За да разкрият тайната му, музейните работници възнамеряват да използват видеокамери.

Управителят на музейния комплекс обаче е категоричен, че в запечатаната стая се крие нещо изключително ценно - Кехлибарената стая или други безценни произведения на изкуството, изчезнали по време на Втората световна война.

През петдесетте години на XX век в района на Венгожев са работили поляци, които са били потърсени от възрастен мъж, работил като пазач на бункерите.

Бункер

Старецът им разказал една изключително интересна история, която може да се окаже ключът към откриването на изчезналата Кехлибарена стая.

Било късната зима на 1945 година, към края на Втората световна война. В района на бункерите, известни като обект №31, навлезли немски военни камиони.

Тези камиони били натоварени със запечатани сандъци, които били разтоварени и подредени вътре.

След това стаята била внимателно запечатана, скривайки от очите на всички онова, което се съдържало в сандъците.

Прочутата Кехлибарена стая първоначално е създадена от немски майстори за пруски крал Фридрих I, който решил да я подари на руския цар Петър I. След известни перипетии бижуто било монтирано в двореца в резиденцията на руските императори в Царско село.

Смята се, че по време на Втората световна война, около 1941 година нацистите са демонтирали Кехлибарената стая парче по парче и са я пренесли в Кралския замък в Кьонксберг (днешен Калининград), където тя е била унищожена по време на бомбандировки.

Според друга теория оригиналната Кехлибарена стая е демонтирана още в разгара на войната 1939 г. И на нейно място е монтирано копие, което е било откраднато от нацистите.

През годините са правени много опити да се открие Кехлибарената стая, като има близо 15 версии за мястото, където може би е била скрита. Тя е издирвана в Калининградска област, в Германия, Полша, Чехия и дори на дъното на Балтийско море, но досега не е открита.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати