Природен феномен или знак за непозната цивилизация е този камък?

Камък в Босна
Снимка: tr.euronews.com

Огромен сферичен камък стана повод за разпалени спорове в научните среди, защото една част от тях твърдят, че това е доказателство за непозната древна цивилизация, а други го определят като природен феномен.

Камъкът е намерен в Подубравлиевата гора в Босна и Херцеговина и негов откривател е Сам Османагич. Археологът казва, че сферата е с внушителни размери – тегло от 30 тона и диаметър от 1.5 метра.

Цветът му е кафяво-червеникав, заради което се предполага, че в състава му участва и желязо. Експертният анализа на откритието обаче предстои.

Според Османагич камъкът е доказателство, че Босна и Херцеговина е била люлка на древни и високо развити за времето си цивилизации, въпреки че няма писмени данни за този факти.

В Древността е имало висока технология, която е била различна от нашата. Хората от това време са познавали добре геометричните фигури, както откритата сфера, така и пирамидите и конусите. Няма да се учудя, ако на територията на Босна открием и пирамиди, казва експертът пред Евронюз.

Османагич провежда разкопки в района на Подубравлиевата гора през последните 15 години, преди да направи откритието си.

Подобни феноменално големи камъни са намирани още в Мексико и Великденските острови, но за тях се смята, че са дело на вулканична дейност.

Манди Едуардс, лектор в Манчестърския университет за изследване на Земята, категорично отхвърля версията, че намеренията камък е знак за древна цивилизация. Той е на мнение, че това е едно необикновено природно образувание.

Специалисти от Геологичното общество защитават мнението на колегата си с теорията, че подобни камъни могат да са резултат от сферографитно изветряне, което засяга земните образувания в сферична форма.

Те дори предвиждат, че след време в района ще се открият още няколко подобни канари.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати