Вековната мистерия с въртящите се ледени кръгове се разгада

въртящи се ледени кръгове

Стогодишната мистерия с въртящите се ледени кръгове, изумявала както туристи, така и учени през годините, е напълно логичен природен феномен, установиха екип физици.

Рядкото явление може да се наблюдава само когато тънък слой лед се завърти във вода. В резултата на това се образува леден диск, който може да бъде видян в най-северните области на Северна Америка и Европа.

Някои от тези дискове достигат 17 метра широчина и не бе ясно какво провокира образуването им.

Учените от Университета на Лиеж, Белгия са изучавали феномена с петриеви панички, магнит и малък воден резервоар, благодарение на които са разгадали една от най-големите мистерии в природата.

С експертното си проучване те доказаха, че загадъчните кръгове не се образуват от водните течения, каквато бе тезата на някои научни среди.

За да докажат тази теория, учените са поставили малко никелово топче в центъра на всеки леден кръг. Топчето функционирало като магнит и успявало да се задържи на едно място и то на повърхността.

Дисковете се въртели, като увеличавали бавно температурата си, карайки леда да се топи постепенно. Колкото повече се увеличавала температурата на диска, толкова по-бързо започнал да се върти.

въртящи се ледени дискове

Взаимодействието между температурата и движението на диска помогнало на учените да изчислят ротационното въртене и да открият причината за поява на леда, пише списание Physical Review.

Когато водата става по-топла, тя провокира плаването на леда. Въпреки че леденият диск се топи, той не потъва, понеже топлата вода го кара да се върти спираловидно и да се задържа на повърхността.

Подобни дискове са засичани предимно в северните райони на Америка и Европа, като последният заснет се бе образувал край бреговете на Северна Дакота и достигаше внушителните размери от 15 метра на дължина.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати