Налудничавите обичаи, които някои рожденици спазват за късмет

Рожден ден

Открай време се вярва, че рожденият ден на един човек не е обикновен ден в годината. Почти всеки народ спазва определени ритуали, с които вярва, че може да привлече щастието и късмета, а желанията и пожеланията задължително се сбъдват, щом са казани на рождения ден.

Макар че някои от обичаите за рожден ден изглеждат налудничави или нецивилизовани, нищо не спира рождениците и те ги изпълняват с надеждата, че ще осъществят мечтите си.

Да се омажеш с торта

Докато у нас традиционно рожденикът се полива с вода, за да е здрав и щастлив, в САЩ заменят водата с торта. Да се омаже рожденикът с торта е стара традиция в Щатите и след като духне свещите, той трябва да топне лицето и ръцете си в тортата. Само така желанията му ще се превърнат в реалност, вярват американците.

Да подхвърляш рожденика

Старо английско поверие казва, че в деня, когато е роден един човек, неговите близки и приятели трябва да го подхвърлят във въздуха. Те го хващат здраво за ръцете и краката и започват да го подхвърлят. Тази традиция се спазва от поколения англичани, които вярват, че по този начин привличат успехите в своя живот.

Да поръсиш с брашно рожденика

Хляб за рождения ден

Ако човек на Карибите има рожден ден, трябва да е нащрек през цялото време, защото във всеки един момент приятелите му могат да изсипят цял пакет бяло брашно върху неговата глава. Вярва се, че брашното, от което се замесва хляб, ще донесе късмет и изобилие на рожденика, нищо че ще трябва да минава пак през банята.

Да издърпаш ушите на рожденика

За традициите в Унгария е важно малко след като сте се събудили на родения си ден, някой хубаво да ви издърпа ушите. Едно дърпане обаче не е достатъчно, за да бъдете късметлия, и затова ритуалът се повтаря от всеки, който ви донесе подарък за рожден ден.

Да изметеш праговете в града

В някои региони на Германия мъжете, които навършват кръглите 30 години и все още не са сключили брак, трябва да изметат праговете пред домовете в целия град на рождения си ден. Поверието казва още и че мъжът трябва да получи целувка от жената, чийто праг почиства.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати