Доза ЛСД на ден дава свръхсили на човешкия мозък

ЛСД

Зашеметяващи способности получава човешкият мозък при една доза ЛСД всеки ден, показа научно изследване. Доказано, че когато човек употребява ЛСД, всички части на мозъка му работят интегрирано, докато в нормално състояние функциите им не са свързани една с друга.

Проучването е категорично, че едно от най-мощите халюциногенни вещества, създадено от човек, не се отразява единствено на зрителните възприятия. То влияе на всички области в мозъка, като обединява работата им.

При доброволците, взимали плацебо по време на експеримента, такъв ефект не е установен. Всяка една от частите на мозък работила самостоятелно, без да се влияят помежду си.

При употребата на ЛСД е засечен и един от най-впечатляващите феномени, известен като разтварянето на егото. Дрогираните казвали, че се чувстват все едно са отделени от тялото си.

Наркотикът предизвиква формиране на зрителни образи не само чрез зрителната кора, а и чрез всички останали области на мозъка.

Участниците в експеримента казвали, че могат да виждат и със затворени очи. Естествено, те не виждали действителността пред себе си, а образите в главата им били халюцинации.

LSD

Ето защо психеделичните средства като цяло и ЛСД са специални. Те наистина променят съзнанието по един фундаментален начин и поради това са много мощни инструменти, с помощта на които може да се разбере същността на съзнанието, казва Робин Кархарт-Харис от Имперския колеж в Лондон.

Ръководител на тестовете с ЛСД е Дейвид Нът, професор по невропсихофармакология в Имперския колеж в Лондон и бивш съветник по лекарствена политика на правителството на Великобритания, който е уволнен през 2009 година за критиката си на решението на властите за по-строги наказания за марихуаната.

Екипът му е давал по 75 микрограма на 20 здрави доброволци всеки ден. Мозъчната им дейност е заснемана със скенер чрез 3 различни техники.

От статията, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences, става ясно защо Стив Джобс е определял ЛСД като едно от трите най-важни неща в живота си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати