Безжалостните пирати също настръхвали от някои суеверия

Пирати

Въпреки че от образите на пиратите, които всички сме виждали, те приличат повече на хора, които не изпитват страх от нищо, в действителност това не е така. И пиратите вярвали в суеверия, които ги плашели до смърт.

Без жени на кораба

Жените на кораба ще донесат само беди, казвали пиратите и не допускали представителки на нежния пол да пътуват заедно с тях. Всеки, които нарушавал този пиратски закон, бил наказван.

Морските разбойници вярвали, че самият им кораб е жена и по тази причина често го наименували с женски имена, а на кораба задължително присъствала и статуя на полугола девойка.

Когато обаче на кораба се качи още и втори женски образ, за пиратите това бил сигурен знак за големи проблеми.

Не се излиза в открито море в определени дни

Четвъртък, петък и първия понеделник през месец април били напълно забранени за излизане в открито море както за обновените кораби, така и за пиратите.

Пиратски кораб

Петък е денят, в който е разпнат Исус, а през първия понеделник от месец април Каин убива брат си Авел според Библията. Въпреки че пиратите потъпквали всички други божи норми, точно суеверието за дните се спазвало.

Четвъртък също е сочен за неподходящ за излизане в открито море, защото денят е покровителстван от скандинавския бог Тор, който е покровител на гръмотевиците и бурите.

Никога не се произнасят определени думи

Екипажът на един пиратски кораб никога не си кавали Доскоро или Късмет при раздяла, защото вярвали, че това задължително ще им донесе нещастие.

Ако обаче някой го каже по невнимание, единственият начин да се неутрализира лошия късмет бил чрез кръв и човекът, който не внимавал с думите си, отнасял един удар по лицето.

Златото носи късмет

Когато пресекат екватора, пиратите си пробивали ухото и задължително си поставяли златна обеца, за да приличат богатството на кораба си.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари