Лазерните мечове - най-смъртоносното човешко оръжие

Лазерно оръжие

Ако някой ден бъдат наистина изобретени, лазерните мечове, познати ни от многомилионната филмова сага Междузвездни войни, биха били най-смъртоносното човешко оръжие.

Твърдението не е на някой пъпчив фен на създадената от Джордж Лукас Вселена, а на професора по физика в Калифорнийския университет Мартин Артууд. Ученият основа своята теория върху дългогодишните си изследвания в областта на плазмата.

Въпреки наложилото се мнение в Междузвездни войни, че древните оръжия на джедаите са лазери, всъщност светещите остриета са от плазма, казва професор Артууд.

За плазмата често се говори, че е четвъртото състояние на материята. Тя е съставена от твърди частици, течност и газове. Това, което съществено я различава от останалите състояния на материята, е, че частиците, от които е съставена, са електронно заредени. Свободните частици са отрицателно заредени, а атомите, които са загубили електрони, са положително заредени.

Всяко преместване на електрически заряд като този, който се съдържа във вътрешността на плазмата, ще доведе до образуване на магнитно поле, казва още професорът. Именно магнитните полета са в основата на оформянето на лазерните мечове. Магнитните полета се противопоставят на налягането на горещата плазма, която се опитва да се разшири постоянно.

По подобен начин е впрегната и ядрената енергия. Същността на термоядрения синтез е на тази основа. При него атомни ядра на атоми, които нямат електронни, се сблъскват и създават ново ядро. Този процес освобождава огромно количество енергия и висока температура, като създаденото магнитно поле я задържа, за да не избухне.

За да свети плазмата като познатите лазерни мечове, първо трябва да е изключително горещо. Когато плазми с различни магнитни полета се сблъскат, магнитните полета се неутрализират. Резултатът е експлозивно освобождаване на енергията, съдържаща се в двата меча под формата на плазма.

Това означава, че ако някои от любимите сцени с дуели между Люк Скайуокър и баща му Дарт Вейдър се бяха случили, почти веднага и двамата щяха да бъдат изпарени още щом мечовете едва се докоснат. Другият още по-страшен вариант е да настъпи термоядрена експлозия, която според професор Артууд ще надхвърля силата на бомбата над Хирошима с 1000 пъти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати