sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Търсят извънземен живот в марсиански кратер

Търсят извънземен живот в марсиански кратер

Марсоход
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Огромен кратер на Марс, направен от астероид преди 3.9 милиарда години, е най-подходящото място за наличие на живот по повърхността на Червената планета. Ново проучване показва, че равнината Аргир, която е кръстена на митичен гръцки остров, притежава всички качества, които са необходими за развитие на микроорганизми.

Редица учени предлагат бъдещите мисии до Марс да бъдат насочени именно към този участък, намиращ се в Южното полукълбо на планетата. Идеята е там да бъде търсен съществувал или съществуващ извънземен живот.

Кратерът е широк забележителните 1770 километра. В него има огромно количество съхранил се лед, както и хидротермални извори. Тези два фактора са именно съставките, които са необходими за образуване на микроорганизми.

Д-р Алберто Фаирен от Корнуелския университет е първият учен, който е изследвал кратера Аргир. Той все още е убеден, че обектът може най-накрая да докаже на научната общност, че съществува живот извън Земята.

Наличието на биогенни елементи, енергийни източници и сравнително константна околна среда в кратера ни кара да твърдим, че Аргир е бил домът или все още е дом на извънземен живот, казва Фаирен.

От НАСА съобщават, че евентуална мисия до Аргир ще бъде трудна, но не и невъзможна. Самото дъно на кратера е изключително равно, което го прави идеално за кацане на космически апарати. От друга страна, слънчевата светлина в кратера е изключително оскъдна, което ще наложи да се разчита на ядрената енергия. Това обаче ще оскъпи почти двойно мисията.

Въпреки това в момента се разработва идея в кратера да бъде изпратен марсоход, който да проучи дъното на кратера и да изпрати проби обратно до Земята.

Марс

Аргир може да покаже последните останки от биосферата на Марс. Моята теория е, че на Марс е имало живот, макар и примитивен. Астероидът, който е създал масивната дупка, е унищожил този живот почти навсякъде другаде на планетата, но също така е спомогнал за запазването му в самия кратер, който е направил, казва още Фаирен.

Според учения биосферата на Червената планета преди удара не се е различавала съществено от тази на Земята в същия период от време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати