Водата на друга планета не е достатъчна за живот – трябва и сол

Вода и Планета

Наличието на вода на другите планети е предпоставка за наличието на живот, но не е достатъчна. Основен виновник за предполагаемото зараждане на микроорганизми, е солта в океаните.

Учени от Източна Азия оповестиха доста интересни резултати от свое изследване. Според него наличието на сол във водата на екзопланетите може да измени целия климат на една планета, както и температурните граници - фактори, пряко свързани със зараждащ се живот. Ако водата е прекалено сладка или прекалено солена, това може да направи една планета по-малко или повече годна за живот.

За да определят до каква степен солеността на океаните влияе на цялостния облик на дадена планета, учените са използвали компютърни модели на циркулация. Те я изпробвали със сладка вода, със средно ниво на соленост, като това на Земята, и с повишена киселинност, като в Мъртво море.

Установено е, че на планети, където солеността е в пъти по-концентрирана, се наблюдава интересно явление. Циркулацията започва да се движи в обратна посока на тази, която се случва на Земята. На нашата планета топлата вода би се движела към полюсите, където ще се охлажда и ще се премества към Екватора. Подобен сценарий е доста благоприятен и предлага много по-широк диапазон и огромни количества обитаема зона.

Чужда Планета

Резултатите обаче няма как да са напълно точни. На другите екзопланети по-различни могат да са дълбочината на океаните, разположенията на континентите, въртенето на планетите и много други взаимно свързани фактори. Те със сигурност биха оказали влияние при едно евентуално зараждане и поддържане на живи организми.

Въпреки това подобни компютърни модели са изключително полезни, от една страна, за да разберем повече за собствената ни планета и от друга – да хвърлят малко повече светлина върху въпросите, свързани с възникването на живот на други планети.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати