Ще можем ли в скоро време да хакнем човешкото тяло?

ДНК

Усилието да се впрегне силата на живите клетки направи огромна крачка напред благодарение на нов метод, който е на път да направи революция в синтетичната биология. Учените са успели буквално да хакнат жива клетка с помощта на прост компютърен програмен език. Това им позволява да настроят самите функции на клетките. Откритието ще даде основата на бъдеща технология, позволяваща предварително да се зададат различни функции на клетките.

Ние буквално създадоха език за компютърно програмиране на микроорганизми, казва професор Кристофър Фойгт, който е биологичен инженер в Масачузетския технологичен институт. Скоро всеки ще може да използва и навигира клетките лесно. Все едно е вкъщи и пише код на компютъра си. Почти същото е. При новата технология само трябва да превърнете този текст в ДНК код и ще можете да контролирате веригите вътре в клетките, казва още Фойгт.

Синтетичната биология е област на научните изследвания, в която живите организми могат да бъдат манипулирани, за да променят своите функции като например производството на материали, хранителни отпадъци и дори точно дозиране на лекарства.

Чрез генерирането на ДНК веригите биоинженерите ще са в състояние да накарат клетки да следват поредица от логически стъпки. Например, ако рН падне под определено ниво, генетично ще се задейства превключвател, което, от своя страна, ще засили производството на специфичните протеини, целящи да регулират състоянието на организма като инсулин. На практика това би означавало, че производството на инсулин може да се включва или изключва в зависимост от желанието на програмиста.

Гени

Чрез използване на съществуващ език за програмиране, наречен Verilog, екипът на Масачузетския технологичен институт е проектирал логически схеми, които след това са били кодирани в синтетични обръчи от ДНК, наречени плазмиди, като се използвала система, наречена Cello. Тези синтетични плазмиди били вкарани в бактерии ешерихия коли чрез същия процес, при който в момента се добавят нови гени в микроорганизми.

Подходът е толкова прост, че това означава, че в скоро време човешкото тяло може буквално да се хакне и всичките генетични изменения и проблеми да бъдат отстранени, казва професор Фойгт.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати