Кога ще умрете вече ще предсказва компютър

Смърт

Посещението при лекаря може да ви информира за много неща, свързани с вашето здраве. Например може да научите дали имате високо кръвно налягане, дали трябва да се поставите на диета или пък да намалите пиенето.

В близко бъдеще дори и разходката до кабинета на вашия лекар може да ви бъде спестена. Учени разработват мащабен проект, който само с бързо онлайн попълване на тест може да ви каже за всичко, което става с вашето тяло, и дори да определи приблизително времето, когато ще дойде краят ви.

Звучи наистина стряскащо, но не това е целта на групата британски изследователи, които са се заели да направят една наистина огромна база данни със здравословното състояние на всеки английски пациент. За целта те ще използват медицинските картони на жителите на Островното кралство.

Проектът на учените от Кралския медицински колеж е започнал преди четири години. Със събирането на данни за начина на живот, болестите и развитието на здравословното състояние на огромен брой британци за този период експертите искат да създадат модел, който да може да предсказва очакваната продължителност на живота. Акцент в проекта се поставя върху влиянието на дългосрочни здравословни условия върху пациентите и лечението им.

Искаме да създадем софтуерни инструменти, които да използват данните, които се събират рутинно от лекарите в страната. На базата на тази информация ние ще можем реално да предвидим продължителността на живот на средностатистическия британец, казва ръководителят на проекта професор Елена Кулинская.

Моделът е почти готов и сме много близо до неговото практическо приложение, казва още Килинская. Тя добавя, че единственото, което все още бави нейния екип, е трудното анализиране на такъв мащабен обем от данни.

Професор Кулинская се надява, използвайки статистическите тенденции и разработения от нея модел, след близо десетилетие да може да съдейства за съществено увеличение на средната продължителност на живота във Великобритания.

Това не е научна фантастика. Представете си, че водите пагубен за вашето здраве живот. Попълвате един бърз компютърен тест и виждате, че нещата вървят в гибелна посока за вас. Ако не вземете мерки, скоро няма да сте между живите.

Това ако не ви накара да посетите лекаря и да се погрижите за здравето си, просто няма кой да ви помогне. Точно и това е основната цел на нашия проект – не да ви уплаши, а да ви помогне, казва още авторът на амбициозния проект.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати