Учени: Децата на бъдещето ще имат по 32 родители

Родители

Научните постижения скоро ще позволят на децата да имат произволен брой родители, предупреждават правни експерти. Мултиродителството е просто въпрос на време, показват опити с мишки, чието комбинирано ДНК е в резултат на смесването на гени от много гризачи.

Теорията смята, че едно бебе може да има трима и повече родители, като всеки от евентуалните му майки и бащи допринесат с ДНК-то си за неговото създаване, казва Соня Шутър. Тя е професор по право в университета Джордж Вашингтон. Учената дама изследвала евентуалните правни проблеми, които могат да възникнат при техниката за комбиниране на ДНК, наречена ин витро гаметогенеза.

Шутър представя някои стряскащи заключения от евентуалното легализиране на тази научна технология. Според нея е възможно създаването на един вид кланове, които се състоят от голям брой възрастни, свързани помежду си посредством общото им потомство. Гаматогенезата ще позволи също така създаването на соло родители – деца от един индивид, който не се нуждае от донорски яйцеклетка или сперматозоиди, а си набавя необходимото чрез генно инженерство.

Техниката позволява създаването на потомство по начин, който не е бил мислим, когато са писани законите. Точно и затова те не могат да решат тези евентуални бъдещи казуси, казва Шутър. Тя добавя, че възпроизвеждането по този начин ще създаде проблеми. Това е значително отклонение от нашето разбиране за възпроизвеждане като нещо, което се случва между двама души.

Тя не отрича, че методът теоретично ще бъде положителен за самите деца, защото повече възрастни ще се чувстват отговорни за тях. Опасенията ѝ са именно за родителите, между които със сигурност ще възникнат остри конфликти относно възпитанието на потомъка им.

Гени

Въпреки опасенията на американския професор технологията е далеч от прилагането в живота. Все пак учените, разработващи ин витро гаметогенезата, са сигурни, че с правилно регулиране тя ще помогне и в никакъв случай няма да навреди. Мултиродителство може да позволи до 32 души да допринесат с ДНК си за създаването на дете. Това означава, че децата на бъдещето ще могат да вземат най-доброто от гените на донорите.

Така, освен че много бездетни двойки ще имат по-лесно своите наследници, самите деца ще бъдат по-здрави и непознаващи болестите, мъчещи днешните хора, и ще се приближат до генното съвършенство.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари