Търсим извънземни в нови 20 000 слънчеви системи

извънземни

Човечеството търси извънземен разум от хилядолетия. Учените са взели решение да разширят диапазона си на търсене в нови 20 000 слънчеви системи.

Новите системи са по-стари от нашето Слънце средно с няколко милиарда години. Всички те са червени джуджета, които са по-малки и по-студени от нашата ярка звезда.

До момента учените изключваха възможността за наличие на извънземни на тях. Те се придържаха към мнението, че други разумни същества ще живеят на планети, въртящи се по орбити около звезди, които повече приличат на нашето Слънце. Днес обаче те поглеждат към небето по коренно различен начин.

Според новата теория на учените от института SETI в подобни по-стари слънчеви системи е много по-вероятно да са се създали и развили интелигентни видове. Броят на червените джуджета е много по-голям от този на останалите звезди. Три от всеки четири звезди са червени джуджета. По последни изчисления половината от звездите от такъв тип могат да имат планети в потенциално обитаемите зони.

През следващите две години учените ще трябва да изберат най-близките 20 000 слънчеви системи сред гравитиращите около 70 000 червени джуджета. Те ще ги изследват за наличието на евентуален живот в обсерваторията Allen Telescope Array в Калифорния. Тя е една от най-високо технологично развитите в света. В нея има общо 42 антени, всяка от които има възможността да проверява едновременно по три звезди.

Галактика

В същото време обаче някои от планетолозите са на мнение, че да търсим живот на планети, различни от нашата, е напълно лишено от смисъл. Те обосновават теорията си с предположението, че извънземните осветяват своята планета с лазерна инсталация със сравнително скромната мощност от 30 мегавата.

По този начин те се скриват от телескопите ни, използващи специална лазерна инсталация за откриването на извънземен живот. Подобен концентриран лазерен лъч би заслепил всеки земен транзитен телескоп.

Коварните инопланетяни не искали да имат нищо общо с нас и включват лазерната си защита само когато планетата им се оказва непосредствено между тяхната звезда и Земята.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари