Осем открития, които могат да променят живота ви!

Бионично око

Всички тайно се надяваме, че сполети ли ни някоя страшна болест, лекарите ще имат подходящата технология, с която да ни излекуват. В днешно време имаме много повече поводи за надежда, отколкото преди примерно десет години назад във времето.

Редица световни експерти определят последното десетилетие като златно време за медицината. Само за този кратък период от време учените изобретиха медицинска технология, която дори в началото на това десетилетие изглеждаше като научна фантастика.

Ето и осемте най-големи медицински пробива, направени в последните десет години:

Роботизирани протези

Изучавайки как мозъкът изпраща сигнали към крайниците, за да ги движи, учените успяха да създадат протези, които човек с ампутиран крайник може да контролира със силата на съзнанието си.

Мобилни сперматозоиди

В наши дни благодарение на науката стерилитетът е почти напълно лечим. Това е възможно благодарение на така наречените таксита за сперматозоиди. Това, разбира се, е жаргонно наименование. Технологията се базира на миниатюрни наноботи, които се свързват към един сперматозоид и увеличават скоростта му. По този начин той лесно може да оплоди яйцеклетката.

Успешна трансплантация на пенис

През 2015 година екип от лекари в Кейптаун, Южна Африка, успя да осъществи първата в света трансплантация на пенис. Пациентът бе млад мъж, който опитал да се обреже сам. Медиците благополучно съумели да свържат кръвоносните съдове с нервната система на пострадалия благодарение на изобретена от тях техника.

3D Принтер

Мозъчен имплант, който спира припадъци

Изобретеният през 2012 година имплант NeuroPace използва електрическа стимулация, за да спре успешно епилептични припадъци.

Първото бионично око

През 2013 бе създадена визуална протеза, която позволява на хората с увреждане на окото да виждат отново.

Първа успешна трансплантация на лице

Англичанинът Патрик Хардисън стана първият човек, получил първата успешна трансплантация на лице, след като претърпя жестока травма след изгаряния на лицето.

Еднополовите двойки могат да имат свои бебета

Благодарение на фината манипулация на стволови клетки учените могат да създадат яйцеклетки и сперматозоиди от представители на един и същи пол.

Вече почти всяка част от тялото може да бъде отпечатана на 3D принтер

2015 беше невероятна година за развитието на 3D-технологията за медицински цели. Всяка костица от човешкото тяло вече може да бъде отпечатана и заменена.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати