Интересни митове за леприконите

Интересни митове за леприконите

Интересни митове за леприконите
Снимка: Barnacles Hostel

Както сигурно вече сте разбрали, на днешния ден - 17 март, ирландците отбелязват празника и деня на своя покровител Свети Патрик.

В тази връзка решихме да споделим с вас няколко интересни факти за леприконите, за които се говори, че през днешния ден донасят късмет и пари на местните хора.

В много от съвременните филми тези чудати същества са представени като дребни пакостници, отличаващи се със зелени дрешки и рижави бради. Според запознати обаче в миналото представата за леприконите била по-различна.

Първите леприкони всъщност можели да се видят в червени сака, със златна декорация. За разлика от съвременния си прототип те нямали зелени цилиндри и рижави бради, а-остри червеникави шапки и тъмни или белезникави бради.

Те били слаби и възрастни създания, които не били особено общителни. А и другите магически създания не ги одобрявали, тъй като им се носела противоречива слава. Мнозина ги обвинявали ги смятали за пияници, пакостници и дори разбойници.

Любопитен факт е, че женски леприкони няма, което веднага поставя въпроса за тяхното размножаване. Според някои сведения те не могат да се размножават, тъй като са дефектни наследници на някои митични същества. Друга версия пък гласи, че са плод на любовта между феи и човеци.

Вярва се, че самата дума леприкон произлиза от ирландското словосъчетание Lú Chorpain, което може да се преведе като малко тяло. Не е изключено обаче терминът да произлиза и от думата luchorpán, с която се означават духове и феи.

Смята се, че за пръв път леприконите се появяват в литературно произведение през осми век, когато са споменати в поема. Въпреки това легендите за тях датират отпреди това.

Към днешна дата са известни най-различни приказки за леприкони. В някои от тях се споменава, че ако някои хване леприкон, ще се сдобие с невероятното умение да диша под вода.

В други литературни произведения пък се казва, че ако някой улови леприкон, ще се получи богатство и късмет. Това е причината хората да ги търсят толкова много.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати