Останките на кораба Есмералда на Вашку да Гама изплуваха от миналото

Кораб Есмералда

Части от кораба Есмералда на Вашку да Гама, потънал по време на мощна буря в Индийския океан в началото на шестнадесет век, беше открит от археолози. Изследователите се натъкнали на останките край Оман, предава Асошиейтед прес.

Според информацията откритият плавателен съд е един от двата потънали кораба от втората експедиция на прословутия португалски мореплавател до Индия. Капитан на Есмералда е бил чичото на Вашку да Гама - Винсенте Содре.

След цели три години на проучвания специалистите най-после съобщиха, че са попаднали не само на мястото, където се е изгубил Есмералда, но и на куп ценни артефакти. Сред забележителните находки те посочват устройство за измерване на положението на звездите и няколко уникални монети.

От най-голямо значение обаче е възрастта на кораба, смята един от ръководителите на проучването Дейвид Мърнс, като обяснява, че този плавателен съд е от много ранен период. Именно по това време няколко страни от Европа се мъчат да открият път на изток.

Останките от кораба Есмералда обаче не са единствената ценна находка, с която археолозите се похвалиха наскоро. Тези дни стана ясно, че специалистите са попаднали и на части от черква, изградена най-вероятно през 1470 година.

Море

Светинята е открита при проучвания, извършени на територията на страната Кабо Верде. Има реални шансове тази находка да е най-старото европейско здание в тропиците, съобщава порталът Artprice.

При археологическите разкопки, извършени под ръководството на Кристофър Еванс и Мери Серънсън, е намерен фундаментът на черквата Nossa Senhora de Conceicao с дължина 12 метра. Според информацията светинята е била изградена от вид камък, характерен за тези земи.

Изглежда по-късно, в началото на шестнадесет век, някогашната църква е била заменена с по-мащабен храм. Сред направените проучвания на останките от него, учените са се натъкнали на керамични плочки и плочки в различни цветове от Лисабон, както и други интересни предмети. Тук са били погребани и около хиляда души, като според археолозите някой от тях са европейци.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати