Злото вече ще може да се лекува!

Домашно насилие

Злото у хората не се формира през годините, както се смяташе досега. То е вродено, идва от точно определена част от мозъка и може да се излекува.

Учените са проследили корените на злото. Те са открили, че преди да извърши някоя лоша постъпка, част от мозъка на човек реагира. Това е хипоталамусът, който контролира телесната температура, апетита и съня. Непосредствено преди действителния акт тази мозъчна област се активизира.

Проучването е дело на учени от Нюйоркския университет в САЩ. Те са открили, че при задействане на лошите намерения се събужда и вентролатерална част от вентромедиалния хипоталамус. Идентифицирани са мозъчните вериги, отговарящи за мотивацията за агресивно поведение, която се наблюдава, когато животно се подготвя да атакува. След направените наблюдения на мозъците на опитните животни са направени и опити с човешките мозъци.

Учените смятат, че е напълно възможно в близко бъдеще успешно да бъдат отчитани ранните предупредителни сигнали за предумишлено насилие. Това ще помогне да бъдат избегнати актовете на агресия, тормоз, дори сексуално насилие.

Насилие

Според тях откритието им ще доведе до създаването на различни лекарства, с които хората ще могат да контролират агресивното си поведение.

Въпреки това подобна намеса в свободната воля е твърде спорна и надали ще се приеме равнодушно от широката общественост. Все пак, ако подобни хапчета бъдат създадени, те трябва да се дават на хора само с изричното им съгласие и по тяхна воля.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати