Легенда за трагичната съдба на лястовицата

Лястовици

Лястовицата е сред птиците, които нашите прадеди почитали още от древни времена. Смята се, че тя е предшественик на новото начало и появата ѝ може да донесе късмет и благополучие на този, който я види.

Откакто хората наблюдават лястовиците, те са измислили всевъзможни поверия и легенди за тях, някои от тях за жалост не са успели да достигнат до нас, но други са имали късмета да се запазят през вековете.

Според едно народно предание преди много години лястовичката всъщност била красива и срамежлива девойка. Малко преди да се венчае, тя получила наставления от майка си след сватбата да мълчи няколко дни пред новото си семейство. Такъв бил обичаят и младата жена не трябвало да обелва нито думичка не само пред родителите на своя съпруг, ами и пред него.

Когато слушала заръките на майка си обаче, девойката не внимавала и я разбрала погрешно. Тя запомнила, че трябва да мълчи не 3-4 дни, а цели четири години. Ето защо през цялото време не промълвила нищичко: перяла и мълчала, месела хляб и пак нищо не казвала, метяла къщата и пак от устата ѝ не излизал нито звук.

В началото свекърът и свекървата на младата невяста много се впечатлявали от нейната работливост и скромност, но щом се минало малко време, започнали да се дразнят на мълчанието. Направили си грешно заключение, че момичето е нямо и убедили сина си да си вземе друга булка.

Лястовица

Така на четвъртата година от сватбата младият мъж довел вечерта у дома втора невеста. Двамата влезли, а първата жена трябвало да им свети със свещ на входа.

Когато видяла каква неприятна изненада ѝ е приготвил нейният съпруг, тя останала като вкаменена и не помръднала. Восъкът започнал да капе по ръцете ѝ, а новата невеста, която не била особено срамежлива, ѝ подвикнала нещо снизходително.

Тогава първата жена се вбесила и помолила Господ да я превърне в птица, за да се махне от това семейство, но все пак да вижда дали новата невеста ще бъде толкова примерна, както тя е била.

Господ чул нейните думи и тя полетяла нагоре, но свекър ѝ дръпнал за роклята и част от нея се скъсала. Превърнала се в птица, чиято опашка изглежда като скъсана. Оттогава лястовицата се скита по света, но не забравя да се върне на пролет под стряхата на някогашната си къща.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати