Изумителни факти за Космоса, които трябва да знаете!

Космос

Космосът е огромен. Човешкият мозък трудно може да осмисли неговата необятност. Въпреки това често забравяме колко малки и нищожни сме в сравнение с неговото величие. Тук сме събрали едни от най-изумителните факти за необятната Вселена, които наистина ще ви изумят.

В познатата на учените Вселена има над 70 секстилиона звезди. Австралийски учени са направили уникалното изчисление с помощта на едни от най-мощните звезди в света. С тях те са проучили част от небето, в което са открили 10 000 галактики. На базата на преброените звезди те заключват, че във Вселената има над 70 000 000 000 000 000 000 000 звезди.

На носещите се свободно планети също може да има живот. Учените са категорични, че на междузвездните планети, откъснали се от слънчевите си системи, също може да има живот. Ако на подобна планета има атмосфера, е напълно възможно тя да е достатъчно топла, че на нея да има вода, която е предпоставка за зараждането на живот.

Най-голямата открита галактика за момента е с диаметър 6 милиона светлинни години. Тя е елипсовидна и се нарича условно IC 1101. За да осъзнаем нейната необятност трябва да знаем, че 1 светлинна година се равнява на 9.4 трилиона км. Млечният път е с диаметър едва 100 000 светлинни години. Докато в нашата галактика има 400 милиарда звезди, то в IC 1101 те са 100 трилиона.

Всяка секунда през телата ни преминават милиарди частици неутрино. 65 милиарда неутрино преминават през всеки квадратен сантиметър от телата ни и всички на Земята във всяка една секунда.

Близо до нас има 46 милиарда звезди с големината на Земята. Около всяка четвърта звезда в Млечния път обикалят планети като родната ни Земя. В бройката са изключени тези, които са твърде далеч от своите Слънца.

Космос и звезди

Звезда-диамант обикаля в съзвездие Водолей. PSR J2222-0137 е звезда, която следва бяло джудже. Тя е на 900 светлинни години и заедно със своя другар обикалят в непосредствена близост до съзвездие Водолей. Температурата на повърхността ѝ е 2700 градуса, което я прави най-студеният подобен обект, засечен до момента от учените. Въглеродът на планетата е кристализирал, също като при диамантите. За да се доберем до нея обаче, ще ни трябват 10 живот.

Най-големият обект във Вселената не съществува. Учените са измерили обект, дълъг от 6 до 10 милиарда светлинни години, което на практика означава, че не трябва да съществува. Структурата на Her-CrB GW се приема за теоретичния лимит.

Водна маса, 100 000 пъти по-голяма от Слънцето, се носи из Космоса. Огромен воден резервоар, с обем около 48 милиарда трилиона километра, съдържащ 140 трилиона пъти повече вода, отколкото всички земни океани, се носи необезпокоявано из Вселената. Според учените черна дупка в близост до него поглъща околната материя и в процеса изкарва водни пари, от които се образува огромната маса.

В Космоса има студено петно, за което се смята, че е отпечатък от паралелна Вселена. Учените са открили огромен регион по посока на съзвездието Еридан, в който няма нищо – нито галактики, нито планети. Според една от теориите, петното се е появило в резултат на преплитане между две квантови вселени.

Предстои масов сблъсък на галактики. Големият магнит – така учените наричат нещото, което привлича нашата и много други галактики със скорост 22 милиона км/ч. Всички отиваме към огромното струпване на галактики, наречено ACO 3627, където в един момент всичко ще се сблъска.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати