Най-старият действащ манастир в Европа е Свети Атанасий край Чирпан

Манастир Свети Атанасий
Снимка: Stefan 100yanov

Най-старият действащ манастир в Европа е Златноливаденският манастир край Чирпан, за който се смята че е основан още по римско време. Манастирът носи името на Александрийския патриарх Свети Атанасий Велики, за когото се вярва, че лично го е основал в 344 г. сл. Хр.

Легендата разказва, че Свети Атанасий пътувал от Верея за Сердикийския събор и спрял за нощувка и смяна на конете в римска крепост край днешен Чирпан.

Тогава видял, че местното население, което било съставено от траки и готи, е изправено пред тежка епидемия, а еретици от сектата Ариани се възползвали от болестта и пропагандирали учението си.

Светецът решил да вземе нещата в свои ръце и се установил в пещера, която се намирала на 300 метра от мястото на бъдещия манастир. Пещерата била старо тракийско светилище и в нея имало свещен за местните хора извор.

От там Свети Атанасий проповядвал на готите и тракийците. Той им съобщил, че ако построят църква срещу пещерата, Господ ще ги избави от страшната епидемия. Строежът започнал и болните постепенно започнали да оздравяват.

Но съдбата на манастира била нелека. С своята внушителна 17-вековна история манастирът Свети Атанасий бил разрушаван многократно и всеки път бил съграждан отново от миряните, които почитали паметта на светеца.

Свети Атанасий

Има безспорни археологични данни, че манастирът е съществувал, на мястото, на което се издига и днес, по време на Късната атничност и Средновековието. По време на османското нашествие по тези земи обителта била дървена.

Смята се, че в Свети Анастасий подслон са намирали Паисий Хилендарски, Васил Левски, различни хайдушки войводи и други борци за национална свобода.

Тежка е съдбата на манастира след Втората световна война, когато свещената обител е превърната в овчарник на местното ТКЗС. Това оскверняване продължава, докато Свети Атанасий не се явил в съня на местния партиен секретар.

Светецът предупредил партийния секретар, че ако поруганието над манастира продължава, той ще изгуби детето си. В началото на 50-те години манастирът бил върнат на църквата на сградите му били в плачевно състояние.

През следващите 20 години нищо в манастира не било подобрено, докато в края на 70-те години е било оценено, че това всъщност е най-старият действащ манастир в Европа и обителта е възстановена по инициатива на министерството на културата.

Вяра

На мястото, където преди 17 века Свети Атанасий и местното население са положили първите камъни на манастира, днес се издига нова манастирска сграда в традиционен стил. По мащаб и пространство това е един от най-големите манастири в днешна България. Той се издига на хълм над село Златна Ливада, на десния бряг на Стара река.

Освен възстановения манастирски комплекс има и пещера-посница и аязмо с лековита вода, където според легендата е живял Свети Атанасий. Хора от близо и далеч пристигат в манастира, за да се помолят и да потърсят изцеление.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари