С какво да се съобразим при избора на мартеници

Мартеници

Март месеца дойде. С него идва и една от най-красивите български традиции – закичването с мартеници. Има много поверия и вярвания около белите и червени мартенички, с които е добре да сте запознати, преди да изберете мартеници за близки и приятели.

Традиционната бяла мартеница е от бял и червен цвят. Белият в началото е символизирал мъжкото начало и силата. След приемането на християнството е прието, че бялото е цветът на Христос.

Червеният цвят в мартениците символизира женското начало. То е цветът на кръвта, девствеността, непорочността и раждането. Първите сватбени рокли са били червени.

Днес почти няма мартеница, на която да не е окичен по някой допълнителен елемент. В някои се втъква син конец, на други се закичва синьо око, калинки, паричка и други. Всеки от тези аксесоари носи своето символично значение и имайте предвид при избор на мартеница.

Синьо окоПредпазва от зли очи и черна магия. Пречиства от зли сили и пази младите семейства от раздяла. Носи на притежателя си успех и напредък;

Четирилистната детелина – Носи късмет, щастие, любов и предразполага към вяра в доброто бъдеще;

Избор на мартеници

Подковата – Пази притежателя си и дома му от зли сили;

Монета – Носи берекет и финансово благополучие. Оцветена в жълто, тя символизира мира в дома;

Костенурка – Тя е символ на търпението, стабилността и дълголетието. Носи защита и издръжливост;

Калинката – Добър живот, сполука и благополучие;

Слон – Малките слончета на мартениците символизират късмет и щастие;

Метлата – Мъдрост и смирение;

Щъркелът – Настъпващата пролет, символ на новото начало, дълголетие и здраве;

Дървен елемент – Основен символ на живота, той носи щедрост, търпение, покровителство, могъщество и дълголетие;

Ключ – Ключът има невероятната способност да отключва едни сили и да заключва други. Символ е на споделените тайни, мистерията и знанието. В зависимост от цвета му, е надарен с различна символика. Ако е златен, отговаря за духовната власт, а ако е сребърен – светската.

Мартеници сладки

Освен символиката на мартениците и закичените на тях елементи има значение къде ги слагате и кога ги сваляте. Жените трябва да внимават, защото мартеницата показва социалния им статус. Когато са неомъжени, те трябва да я носят отляво, докато женените дами – отдясно.

Има правило и за мъжете. Докато на неженените им е позволено да ги носят с разчепкани краища, то зрелите и женените мъже ги носят изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

Всеки трябва да избере ден до 22 март, в който да свали мартениците си. Какво е времето в него, такава ще ви е и цялата година. Когато свалите мартеницата, я поставете под голям камък и проверявайте какви животинки се събират под него. Колкото повече са те, толкова повече ще получавате през годината.

Друг вариант е да хвърлите мартеничките в река. По този начин ще отмиете всичко лошо и ще ви върви по вода. Когато видите щъркел пък, традицията повелява да вържете мартеницата на цъфнала овошка, като си намислите желание, което трябва да се сбъдне през следващите 12 месеца.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати