С какво да се съобразим при избора на мартеници

Мартеници

Март месеца дойде. С него идва и една от най-красивите български традиции – закичването с мартеници. Има много поверия и вярвания около белите и червени мартенички, с които е добре да сте запознати, преди да изберете мартеници за близки и приятели.

Традиционната бяла мартеница е от бял и червен цвят. Белият в началото е символизирал мъжкото начало и силата. След приемането на християнството е прието, че бялото е цветът на Христос.

Червеният цвят в мартениците символизира женското начало. То е цветът на кръвта, девствеността, непорочността и раждането. Първите сватбени рокли са били червени.

Днес почти няма мартеница, на която да не е окичен по някой допълнителен елемент. В някои се втъква син конец, на други се закичва синьо око, калинки, паричка и други. Всеки от тези аксесоари носи своето символично значение и имайте предвид при избор на мартеница.

Синьо окоПредпазва от зли очи и черна магия. Пречиства от зли сили и пази младите семейства от раздяла. Носи на притежателя си успех и напредък;

Четирилистната детелина – Носи късмет, щастие, любов и предразполага към вяра в доброто бъдеще;

Избор на мартеници
Снимка: ANONYM

Подковата – Пази притежателя си и дома му от зли сили;

Монета – Носи берекет и финансово благополучие. Оцветена в жълто, тя символизира мира в дома;

Костенурка – Тя е символ на търпението, стабилността и дълголетието. Носи защита и издръжливост;

Калинката – Добър живот, сполука и благополучие;

Слон – Малките слончета на мартениците символизират късмет и щастие;

Метлата – Мъдрост и смирение;

Щъркелът – Настъпващата пролет, символ на новото начало, дълголетие и здраве;

Дървен елемент – Основен символ на живота, той носи щедрост, търпение, покровителство, могъщество и дълголетие;

Ключ – Ключът има невероятната способност да отключва едни сили и да заключва други. Символ е на споделените тайни, мистерията и знанието. В зависимост от цвета му, е надарен с различна символика. Ако е златен, отговаря за духовната власт, а ако е сребърен – светската.

Мартеници сладки

Освен символиката на мартениците и закичените на тях елементи има значение къде ги слагате и кога ги сваляте. Жените трябва да внимават, защото мартеницата показва социалния им статус. Когато са неомъжени, те трябва да я носят отляво, докато женените дами – отдясно.

Има правило и за мъжете. Докато на неженените им е позволено да ги носят с разчепкани краища, то зрелите и женените мъже ги носят изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

Всеки трябва да избере ден до 22 март, в който да свали мартениците си. Какво е времето в него, такава ще ви е и цялата година. Когато свалите мартеницата, я поставете под голям камък и проверявайте какви животинки се събират под него. Колкото повече са те, толкова повече ще получавате през годината.

Друг вариант е да хвърлите мартеничките в река. По този начин ще отмиете всичко лошо и ще ви върви по вода. Когато видите щъркел пък, традицията повелява да вържете мартеницата на цъфнала овошка, като си намислите желание, което трябва да се сбъдне през следващите 12 месеца.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати