Шок! Океаните ще се изпарят

Океани

Океаните на Земята са на път да се изпарят. Оказва се, че всяка богата на вода планета е застрашена от това. Липсата на водния ресурс може да направи планетата ни негодна за живот по-скоро, отколкото предполагахме.

Повишаването на нивата на въглеродния диоксид може да унищожи живота на планетата Земя. Това твърди проучване, публикувано в Nature Communications наскоро. Данните показват, че емисиите на парникови газове са също толкова пагубни, колкото и слънчевите лъчи, за намаляването на жизненоважните водни ресурси на Земята.

След милион години Слънцето ще свети доста по-силно и ще окъпва Земята с все повече и повече слънчева радиация. Така в даден момент температурата на повърхността на Земята ще се увеличи до точка, в която течната вода ще стане нестабилна.

Океаните, реките и езерата ще се изпарят в атмосферата и ще бъдат изгубени безвъзвратно в необятния Космос. Това ще заличи всякакъв живот на планетата. Това бе установено доста отдавна. Новите данни обаче показват реална и много по-скорошна заплаха това да се случи заради парниковите газове.

Има пряка връзка между въздушната обвивка – въглеродния диоксид в атмосферата, и хидросферата – водната обвивка. Когато съдържанието на въглерод се увеличи, се ускорява парниковият ефект, което разклаща климата на планетата. С помощта на триизмерно моделиране екип от американски и германски метеоролози са установили какви са потенциалните опасности от повишаващите се нива на този газ.

Планета Земя

В опита си учените са установили, че когато нивата на въглерод в атмосферата се повишат прекомерно и средната глобална температура на повърхността на Световния океан надвиши 56 градуса по Целзий, всичко ще бъде загубено. Високата влажност в горните слоеве на атмосферата ще доведе до ускорена миграция на водата от нея в Космоса. Ако се стигне до там, процесите ще се необратими. Няма да помогне дори да бъдат взети мерки за намаляване нивата на въглерод в атмосферата.

В опитите дозите на въглероден диоксид са значително повече, отколкото днес човекът и природата изхвърлят в атмосферата. За да не се стига до такова развитие, е добре да се вземат мерки те да не се повишават за в бъдеще.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати