НАСА не вярва метеорит да е убил човек в Индия

Метеорит

Експертите от НАСА не вярват на твърденията, че метеорит е причинил за смъртта на шофьора на автобус в индийския щат Тамил Наду. Астрономите от Индийския институт по астрофизика също казват, че новината е невярна.

Новината съобщи Ню Йорк таймс, позовавайки се на експертни оценки за случилото се преди около седмица.

На 6 февруари вестниците в Индия гръмнаха с новината, че в резултат на падане на астероид шофьор на училищен автобус е починал, а други трима души са ранени.

В интернет дори се появиха снимки на дълбок около един метър кратер. Повечето международни издания съобщиха, че това е първият случай в историята на човек, убит от метеорит.

Първи учените от Индийския институт по астрофизика анализираха скалните проби от мястото, на което се предполага, че е паднал метеоритът.

Като се има предвид, че не е очакван метеоритен поток и не е наблюдаван такъв, ще бъде много рядък феномен, ако се окаже метеорит, заяви доктор Анупама, декан на института.

Метеорит в Челябинск

Учените от НАСА са още по-категорични, заявявайки, че снимките, публикувани онлайн са по-вероятно земно базирана експлозия, отколкото на обект, долетял от Космоса.

Линдли Джонсън, директор на службата на НАСА за планетарна защита, казва пред Ню Йорк таймс, че все още няма потвърден случай на загинал от удар на астероид.

Има съобщения за наранявания, но дори и те са изключително редки преди събитието в Челябинск преди три години, твърди експертът, припомняйки инцидента в Русия през 2013 година.

Смъртните случаи и инциденти с метеорити се регистрират от International Comet Quarterly, където се отбелязва точното място и размери на небесното тяло.

В този списък се вижда, че падането на астероиди е причинявало телесна повреда, убивало е животни и е повреждало имущество.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати