На Ивановден не ти ли зачетат името, зло те чака

Ивановден

Деня на Свети Йоан Кръстител чества Православната църква днес. Отдаваме почит на пророка, наречен още и Йоан Предтеча, който вървял пред Иисус Христос и предупреждавал хората за раждането на Спасителя.

Според Националния статистически институт днес е денят, в който най-много българи имат имен ден - 300 хиляди. 165 хиляди българи са Ивановци - второто най-разпространено има в страната.

Нека заедно проследим какви са обичаите, свързани с Ивановден, които са достигнали от древността до наши дни.

Преди много години в ранни зори още преди изгрев слънце, младите жени в семейството носели в къщата вода кладенец или река. С нея къпели децата в родата за здраве в голям съд, наречен чебър.

Обичаят повелява в него да се избанят и булките и младоженците, които са се взели в зимните дни преди Ивановден. След това къпането продължавало, но само за тези момци и момичета, които носели името Иван и Иванка или техни производни.

На Ивановден обичаят повелява да се почитат кумовете. Затова тази вечер се ходи на гости на кума. В никакъв случай не се ходи с празни ръце. Кумът се дарява с баница, вино, краваи, кървавица и по възможност - печено прасенце.

В българската народна традиция на Ивановден е последният за кукерите или познатите в някои райони като джамали. На днешния ден кукерите отвеждат главният кукер или наречен още цар на чешмата на мегдана и го окъпват. След което той е длъжен да устрои за подопечните си угощения.

На Ивановден не ти ли зачетат името, зло те чака

Кръстена и осветената вода на Ивановден има способността да лекува, да гони злото от дома, да носи здраве и жизнени сили.

Из някои места в България девойките, наречени водичарки, ходят по къщите на близките си роднини. Едната е облечена в невестини дрехи. В бяло бакърено котле тя събира подаръци, дребни монетки, след като е целунала ръка на стопанина на къщата. Другите водичарки благославят всеки член от семейството с нарочна песен.

На Ивановден всеки именни трябва да почерпи. Лоша поличба е, ако на днешния ден никой не почете именяка или не му дойде на гости.

Честит имен ден на всички именници: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна!

Рейтинг

3.3
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари