Откриха кораб на 4500 г. в Египетска гробница

Откриха кораб на 4500 г. в Египетска гробница

Останки от кораб бяха открити в некропола на пирамидите Абусир близо до Кайро. Той най-вероятно е принадлежал на собственика на гробницата.

На около 20 километра от Кайро се намира археологическият обект Абусир. В него се намират няколко пирамиди, в които са положени скелетите на няколко фараона. Те не могат да се мерят по размери с тези в Гиза, но също предизвикват интереса на археолози от цял свят.

Откритието е направено от чешки археолози, ръководени от Мирослав Барта. Те разкрили сравнително добре запазени останки на 18-метров кораб. Данните показват, че той е на възраст от 4 500 години.

Плавателният съд е поставен върху основа от камъни на 12 метра от гробница на знатен велможа от Древен Египет. Предполага се, че собственикът на гробницата е притежавал и древния кораб. Това потвърждават и синхронните данни, които ги датират в края на Третата и началото на Четвъртата династия /около 2 550 години пр. Хр./.

Предполага се, че в гробницата лежи знатен велможа, който обаче не е бил член на кралското семейство. Откритият кораб е в много добро състояние, тъй като покриващият го пясък го е консервирал през вековете и го предпазил от влиянията на времето. Археолозите са открили дори въжетата и дървените елементи, които в повечето случаи се разграждат първи.

Рейтинг

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари